Дворът с люлките

Преживяното заедно ще ги връща там, където е бил краят на детството

Държава: България
Година: 1966
Времетраене: 70 минути
Дворът с люлките
За продукцията

Детски игрален филм

Сценарий: Димитър Гулев
Режисьор: Любен Морчев
Оператори: Алеко Драганов, Младен Чакъров
Музика: Димитър Вълчев

В ролите: Стефан Мавродиев, Катя Паскалева, Руси Чанев, Марин Янев, Кирил Янев, Иван Кондов, Соня Маркова, Невена Куманова, Никола Дачев, Валентина Борисова, Хари Тороманов и др.

60-те години на ХХ век. Савата, Васил и Румен са приятели от детинство. Преди да отидат на абитуриентския си бал, изравят от задния двор с люлките запечатана бутилка, в която съхраняват клетвата, подписана с кръвта им и написана на времето, когато са си играли на тримата мускетари. Сега излизат от юношеството и навлизат в живота като зрели хора, различни по характер. Искреността и чувството за чест ги сближават и сякаш за първи път започват да осъзнават същността на думите, изречени в детството.

Ружа, момичето на Васил, се стреми да го обсеби и да го изолира от приятели и родители. А бащите на Васил и Румен са готови с цената на всичко да спестят разочарованията и трусовете в живота на синовете си. Но те са увлечени от Савата, който единствен е принуден сам да се грижи за себе си и майка си.

Младежите укрепват мъжката си дружба, като работят отново заедно през лятото в асфалтова база. Минали през трудностите с тежък физически труд, тримата дават достоен отговор на много въпроси, които ги терзаят. И преди да си кажат на добър час и всеки един от тях да поеме по своя собствен път, се прощават с щастливото си детство на последна среща в двора с люлките.

"Дворът с люлките" е оpигинaлнa тeлeвизиoннa пocтaнoвĸa, напиcaнa cпeциaлнo зa рубриката "Teлeвизиoнен тeaтъp", като пpoдължeниe нa пиecaтa "Cлyчĸa oт лятoтo", от cъщия aвтop - Димитъp Гyлeв.
"Дворът с люлките", Златен фонд на БНТ