Дьо Гол

Дьо Гол е сам сред свои - съюзници и предатели - в "Битката за Франция"

Държава: Франция
Година: 2020
Времетраене: 108 минути
Дьо Гол
За продукцията

Историческа драма

Режисьор: Габриел льо Бомен
В ролите: Ламбер Уилсън, Изабел Каре, Оливие Гурме, Филипин Льороа-Болийо, Филип Лоденбак и др.

ИСТОРИЯ

Между 9 май и 22 юни 1940 година, след 8 месеца "Телефонна война", Хитлеристката армия прекосява Ардените и Седан.
Шест седмици по-късно Франция подписва примирие и официално се предава.


Германският щурм в Северозападна Европа е известен като "Битката за Франция", с която капитулират още три държави - Люксембург, Нидерландия и Белгия. Оттегля се и Британската армия от Дюнкерк, контролирана от "Ключа към Англия" - Доувър Касъл. Времето отбелязва най-черната страница в историята на Европа.

ФИЛМЪТ

Защо Франция губи толкова бързо битката във Втората световна война. Какви са противоречията в управлението на страната и решенията през юни на 1940 година.


По това време Шарл дьо Гол е полковник и воюва на фронта. Отличава се с храброст и тактика, произведен е в генерал и е назначен за Заместник-държавен секретар на отбраната в Правителството на премиера Пол Рейно.


Всички във властта осъзнават, че германците напредват, Франция търпи големи загуби и изходът изглежда един и предрешен. Въпреки това Дьо Гол отказва да отстъпят, премиерът Рейно - също.

Срещу тях са заместник-премиерът Филип Петен, маршал и герой от Първата световна война, който заедно с призования за Главнокомандващ френската армия - Максим Веган, смятат, че е нужно примирие, а не военни действия. За тази позиция Петен има едни причини, Веган - други.

Дьо Гол отхвърля варианта за мирно споразумение като дезертьорство. Според него "Така или иначе война ще има, няма значение къде ще се проведе".

С тази мисъл Генералът пътува до Лондон за среща с Уинстън Чърчил, който да подкрепи Франция.

През това време заместник-премиерът Петен подписва Примирието с Германия и става премиер на краткото и любопитно марионетно управление на окупирана Франция, известно като Режима на Виши. (*В което Веган е назначен за Министър на отбраната, но след 4 месеца е свален от Хитлер, през есента на 1940)

Третата република приключва. За Дьо Гол загубите са не само държавни, но и лични, споделени с най-близките му, които го подкрепят. Съпругата Ивон и децата му го следват до Лондон. Огромна роля в изпитанието се дължи на най-малката дъщеря Ан, болна от Синдром на Даун. Нейното състояние сякаш издига пораженията в други измерения, с които човекът се оказва по-силен от обстоятелствата, оръжията и войните.

*През 2020 Франция отбелязва 130 години от рождението и 50 години от смъртта на Шарл дьо Гол.

"Дьо Гол" е важна историческа продукция.
Снимките са в Париж и Амиен, в Лондон - в апартамента на Дьо Гол, в Дюнкерк и около Доувър Касъл.

Продуценти са "Вертиго Филмс" с подкрепата на: Франс 2 Синема, Франс 3 Синема, Канал Плюс, Сине Плюс; регионите - Ил дьо Франс, От дьо Франс, Дюнкерк и др.

Музиката на Ромен Тюрийе разгръща съдбовния тон в историята.

Оператор е Жан-Мари Дрьожу.
В ролята на Шарл дьо Гол е Ламбер Уилсън.

Филмът печели 3 номинации "Сезар" за най-добър актьор на Ламбер Уилсон, за сценография на Никола Боскюе, за костюми на Анаис Ромен и Сержио Бало (2020)

**През 2020 година с подкрепата на Френската телевизия излиза още един френски филм "Дьо Гол" - в четири игрални серии, който представят периода от 18 юни 1940 до оттеглянето му от властта през 1969.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад