Един по-добър живот

Къде е по-добрият живот за хората с талант и мечти, но без пари и без "помощ" от банките

Държава: Франция
Година: 2011
Времетраене: 110 минути
Един по-добър живот
За продукцията

Драма

Режисьор: Седрик Кан
В в ролите: Гийом Кане, Лейла Бехти, Слиман Кетаби и др.

"Един по-добър живот" представя социална картина от действителността, подправена със семейни и романтични връзки. Трагедията на предприемчиви хора, попаднали в капана на кредиторите, е универсална и засяга всички като тях по света въпреки ориенталския нюанс сред актьорите в този френски филм. Франция отдавна е "мултикултурна" - със старо и... ново колониално наследство.

Коренните французи имат същите проблеми като алжирците там, но вече изглеждат претопени в родината си заради толерираната "етническа съвместимост". Раболепието на държавата не решава проблемите, а несправедливо ги деформира според нуждите на политиката, което личи не само в този филм. Услужливостта към "глобализма" лишава Франция от онова, което й дава името - идентичността на самите французи, дали облика и духа на страната. Тази външна намеса засяга и всяка друга държава на картата, приела ролята на корпоративен слуга в опасния "свят без граници".

Ян е готвач, Надя е сервитьорка и майка на 9-годишен син Слиман, чийто баща ги е изоставил. Сега Ян и Надя се срещат с любов и мечти, с енергия и талант, но без пари.

Двамат рискуват, за да отворят собствен ресторант в изоставена сграда в предградията на Париж. Теглят кредит и за миг са щастливи, защото банките винаги дават пари с усмивка, но... после ги прибират с трупове. Ян и Надя нямат много време да се зарадват и бързо попадат в капана на "финансовите механизми".

Един ден тя изчезва. Оказва се, че е заминала да работи в Канада, за повече пари. Ян остава да спасява вложеното и да се грижи за нейния син. Реално едвам оцеляват и той продава всичко.

Живеят на квартира, трдуностите ги сближават и преследват ден след ден, с лавина от кредтори и бюрократи, докато и Ян не решава да замине в Канада, при Надя, за... "един по-добър живот".

Там обаче се натъкват на друга опасна ситуация и изнудването продължава в друг капан.

В този отчаян кръг утехата трябва да са децата, но и тяхното бъдещето остава неясно, докато върви добре поддържаният световен кошмар, в полза на "богоизбраните".

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад