Енергийната криза в Европа - на какво да заложи България?

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Рекордните цени на енергията в цяла Европа беше темата на това издание на предаването "Референдум". Специално проучване на “Алфа рисърч” за предаването показва мнението на обществото по най-дискутирания проблем в момента.

Според почти 57 на сто от хората поскъпването на тока е резултат от спекулативното нарастване на цените в България, 53% го отдават на лош контрол на КЕВР, а 46% са убедени, че то се дължи на скока на цените в цяла Европа.

Подробното изследване на “Алфа рисърч” за "Референдум" показва, че почти 63% от хората виждат решението на проблема с тока в разширяването на АЕЦ "Козлодуй".

Изключително любопитни са и резултатите на друг въпрос - затварянето на въглищните централи. Почти 60 на сто от запитаните смятат, че трябва по-бързо да се осигури алтернатива на въглищните централи в енергетиката, а според 39% трябва да се стремим максимално да удължим срока за затварянето им.

Мораториумът за цените на тока, обаче, ще вдигне рязко цените след отмяната му, според 54%. На мнение, че той дава време за намиране на добро решение, са 44 на сто от запитаните.

В предаването "Референдум" темата за галопиращите цени на енергията, които са голямо предизвикателство за цялата европейска икономика коментираха евродепутатите Цветелина Пенкова от ПАСД/ БСП и Илхан Кючюк от Обнови Европа/ДПС, енергийните експерти Калоян Стайков - – главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, и Веселин Тодоров - председател на Асоциацията на търговците и производители на природен газ и водород, от Виена се чу мнението на проф. Янко Янев - - директор на Института за управление на ядрените знания, а от Букурещ - на опитния румънски евродепутат от ЕНП Мариан Жан Маринеску.


Цялата дискусия в студиото на предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад