Фабриката за сирене сакура в Хокайдо

Японски камамбер с вкус на черешов цвят и умами

Държава: Япония
Година: 2021
Времетраене: 20 минути
Фабриката за сирене сакура в Хокайдо
За продукцията

Документален филм

"Сакура" е меко японско сирене, тип камамбер, произвеждано на остров Хокайдо. Нарича се "Сакура", защото се увива в листата на японската череша и е украсено с нейния ферментирал цвят.

Готовият продукт се предлага в кръгла форма с диаметър 7 см и дебелина 3 см. Има кремавобял цвят с червена украса от сакура и видимо наподобява японския флаг, освен че сакурата е символът на японската култура.
Вкусът на сиренето е мек, деликатен, с лека сладост и остатъчна киселинност. Приготвя се ръчно от краве мляко и местна закваска, с микроорганизми. Периодът на зреене е 10 дни.

"Сакура" е сезонно пролетно сирене, чийто период през март-май съвпада с този на японската декоративна череша, която цъфти и не дава плод. Комбинацията от вкус и аромат на сиренето е уникална.

Фирмата, която го произвежда е Киодо Гакуша Шинтоку, основана от Шиничиро Мияджима през 1974. Неговият първи син Нозому Мияджима ръководи мандрата, която предлага не само меко сирене "Сакура", но и "Шинтоко" - твърдо сирене, наподобяващо "Грюер".


Историята е назад във вековете
Първите сирена в Япония се появяват преди два века, когато пристигат монголски млечни продукти от Китай и Корея. Но не се налагат в островната храна до ерата на династията Мейджи през втората половина на ХІХ век, с настъпването на сериозни промени в японската политика, култура и не на последно място - кухня.

През 1868 Япония от затворена военно-феодална система преминава към отворено обществено развитие, страната става активен член на международни организации, започват големи социални реформи и грижи - като националната стратегия за училищно хранене из цялата страна. В обществото, в което преобладават будисти, сиренето изглежда подходящо меню, но дори и днес не е основен продукт в Японската кухня, въпреки че търсенето нараства през последните години и причината е повишената консумация на вино, както и наситеното съдържание на протеини.

Мандрата Киодогакуша Шинтоку е разположена в равнината Токачи на остров Хокайдо, където за първи път се произвежда сирене "Сакура", освен че има и най-много черешов цвят. Климатът и почвата създават идеални условя за осигуряване на 60 процента от пазара на натурални сирена в Япония.

"Сакура" е първото японско сирене с международно признание.
Европа и Средиземноморието са традиционни региони, свързани със сирената, докато те се е разпространят и на други места по света. Географията е важна. Планинските сирена са предимно от овче и козе мляко, а равнинните - от краве мляко.

"Японските сирена са по-сочни от европейските, но с повече нюанси, причината е във водата, която е по-мека и това предполага повече микроорганизми, чието разнообразие създава комплексния вкус на сирене с "умами", разказва мениджърът Мияджима.

*Умами е петият неразгадан вкус, открит от японски учен в началото на ХХ век, описван като уникална комбинация между останалите четири - солено, сладко, горчиво и кисело.

Японското сирене "Сакура" два пъти печели "Златен медал" в категория "меки сирена" на Планинската олимпиада в Апенцел, Швейцария.


*От 2014 година Италия произвежда свежо сирене с мляко от Хокайдо - рикота, моцарела, качиокавало и др. Фирмата е "Фаториабио" от Южна Италия, която използва суровината от Япония за ръчно производство на популярни италиански сирена, с кратък срок на годност.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад