Фестивалът "Сабатина"
Какво празнуват в Хърватия в Деня на Вси светии

Документален филм
Сценарий: Лиляна Мандич, Алексей Павловски
Режисьор: Таня Канселяк
Оператор: Даворин Жекъл
Музика: Олег Колнаго, Дражен Шолц
Продуцент: HRT
Документалният филм на Хърватското радио и телевизия (HRT) представя Фестивала "Сабатина", който се провежда на остров Вис.
Всяка година в Деня на Вси светии (събота от ноември), на остров Вис, в селцето Подшпиле се празнува Сабатина - най-важният ден в годината, защото бележи края на маслинената и гроздовата реколта в региона.
Името Сабатина може да има италиански корени и е свързано с труда и почивката на работниците.
Фестивалът предлага безплатна храна, приготвена от жените. Сервирана е сезонна маса с всичко, произведено през годината - маслини, сардини, сирене, грозде и други местни деликатеси. Пиенето обаче се заплаща.
В програмата има и сцена с песни и поезия, с танци и радостни срещи на близки и далечни родственици, отдава се почит на починалите.
"Сабатина" се провежда се в Подшпиле. В центъра на вниманието е и местното вино "Вугава".
"Вугава" (или "Бугава") е едно от най-добрите бели вина от Хърватия.
Произвежда се във Вис, най-южния остров на страната, но може и на други места в Централна и Южна Далмация заради подходящия климат.
"Вугава" не се предлага масово, защото фокусът е насочен в качеството. Отличава се със златистожълт цвят, високо алкохолно съдържание, ниска киселинност, свеж аромат и вкус на презрели плодове.
Фестивалът "Сабатина" се организира по инициатива на местните винопроизводители в Хърватия.
Филмът е продукция на Хърватското радио и телевизия.
Sabatina| HTR
Сабатина| Хърватско радио и телевизия
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News