Фукуока - съхраняване на миналото, докосване в бъдещето

Древно пристанище, стара столица и мост между островната култура и континента

Държава: Япония
Фукуока - съхраняване на миналото, докосване в бъдещето
За продукцията

Документален филм


Древно пристанище и столица от епохата на Едо, Фукуока е шестият по-големина град в Япония и столица на японския остров Кюшу, в префектура Фукуока. Градът е по-близо до Корея и Китай, отколкото до Токио и е един от първите в Япония, където се развива континентална култура.


Фукуока всъщност е разполовен като стария град Хаката - на изток и новия град Фукуока - на запад, разделени от река Накагава. В центъра на стария град са останките от Двореца Фукуока и първият храм на Зен /яп.Дзен/ - Шофукудзи.
Крайбрежието на Хаката е известно с "божествената буря", на японски - "камикадзе", благодарение на която през 1281 голяма част от залива потъва и така Япония е спасена от инвазията на монголите.


Пристанище от древността, днес Фукуока е голям индустриален, търговски, административен и културен център. От 1911 е открит Университетът на Кюшу. В съвременността Фукуока се проектира и оформя като "Втората Силициева долина"...

В традиционната култура и занаяти особено популярнии са местните кукли "хаката нинджо" - костюмирани керамични фигурки, присъщи за интериора в японските домове, които се изработват точно тук.


Естeствено, както на много места в Япония, през пролетта се провежда Фестивалът на цъфтежа на японското розово дърво - Сакура, която сиволизира обновлението и пролеттта въпреки своята краткотрайност. Сакурата е символ на Япония, с официален Ден в календара - 27 март.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад