Гео Милев в лабиринта на времето

"Не можеш да бъдеш поет, ако не болеше за живота, който те заобикаля". Защо гласът на Гео Милев е бил непоносим за официалната власт?

Държава: България
Година: 2021
Времетраене: 76 минути
Гео Милев в лабиринта на времето
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Константин Петров, Костадин Бонев
Режисьор: Костадин Бонев
Оператор: Алекс Самунджи

ИСТОРИЯ

През февруари 1954г. в София и околностите са разкрити десет масови гроба с над 500 трупа. Експертизата доказва, че смъртта им е била насилствена. И че годината на това масово убийство е 1925. В един от гробовете е намерено стъклено око – окото на поета Гео Милев.

Защо гласът на Гео Милев е бил непоносим за официалната власт?

"Гео Милев в лабиринта на времето" връща историята обратно към 20-те години на ХХ век - от Националната катастрофа след подписването на Ньойския договор до идването на Андрей Ляпчев на власт.
В това време на политически убийства и противоречия, на дълбока човешка драма, на социална криза и криза на духа твори и Гео Милев поетът в лабиринта...

ФИЛМЪТ

Документалният филм на режисьора Костадин Бонев изследва социалната ангажираност на българската интелигенция, връзката между творчество и гражданска позиция.

Архивни кадри от 1954 година разкриват как по време на съдебен процес палачите на Гео Милев и други българи спокойно разказват за механизма на екзекуциите.

В анализа на събитията се редуват спомени и срещи с най-близките на поета - със съпругата му Мила; с майка му, която разказва за болезнената рана на своя син, която той преодолява с много работа; с баща му Милю Касабов, който финансира всичките му начинания; с анархиста Георги Шейтанов, с когото Гео Милев избистря идеологията си и продължава да реализира редакторските си амбиции.

Самият Гео Милев изповядва:

"Не можеш да бъдеш поет, ако не болеше за живота, който те заобикаля".

*Във филма са включени фрагменти от романа на Христо Карастоянов - "Една и съща нощ". Разказът се води от гласа на актрисата Койна Русева.
Участват и актьорите Милена Ерменкова, Ованес Торосян и Станислав Кертиков, които съживяват някои от текстовете на Гео Милев и Христо Карастоянов.


Новият филм на Костадин Бонев "Гео Милев в лабиринта на времето" с премиера на София Филм Фест| София филм фест

Новият документален филм на Костадин Бонев "Гео Милев в лабиринта на времето"| БНТ2, Рецепта за култура, 26.03.2022

"Гео Милев в лабиринта на времето" - документален филм| Visit Stara Zagora

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад