Герой

Колко са виновните за славата на един "социален герой"...

Държава: Иран, Франция
Година: 2021
Времетраене: 127 минути
Герой
За продукцията

Драма

Режисьор: Асгар Фархади
В ролите: Амир Джадиди, Мохсен Танабанде, Фереште Садр Ерфай, Сахр Глдуст, Мариам Шахдахи, Алиреза Джахандида, Фарух Нурбахт и др.

ФАБУЛА

Затворник става "герой" от случайна възможност за спасение, която се обръща в тежък лабиринт между морал и слава ...


ФИЛМЪТ

Двукратен носител на "Оскар" за "Търговският пътник" и "Раздяла", иранският режисьор Асгар Фархади изненадва зрители и критика с множество обрати във верижна дилема.

ЕКИПЪТ:

"Герой" следва историята на затворник с дългове, които не може да плати. Когато един план да изчисти задълженията си тръгва накриво, той неочаквано печели нежелана популярност. И в опит да възстанови авторитета и семейството си, се натъква на неразбиране и недоразумения в спирала.

"Герой" е морална драма с простичко решение, сложно изпълнение, различни гледни точки и универсални въпроси в изобретателен сценарий.

СЮЖЕТ

Рахим Солани е взел кредит за общ бизнес със съдружник. Партньорът е изчезнал с парите, а Рахим е в затвора с тригодишна присъда за неизплатени дългове от 150 000 томана към кредитора Бахрам, който е роднина на съпругата му.


Пуснат в затворнически отпуск за два дни, Рахим излиза с мисълта, да не се връща там. И желанието му сякаш бързо се изпълнява. Неговата тайна интимна приятелка Фархондех е намерила чанта със 17 жълтици, с които Рахим би могъл да изплати дълга си. Те обаче се оказват недостатъчни за кредитора Бахрам.

Тогава Рахим решава да върне златните монети на притежателя им, като разпространява обява с телефона на сестра си, и е намерен в затвора от жена, която се представя за собственичката.

Постъпката му се превръща в светла новина за медиите и за имиджа на затвора точно когато трябва да се прикрие едно самоубийство в килия. Рахим става герой, въпреки че друг е намерил чантата. Подкрепен е от благотворителни организации и социални мрежи, които апелират към кредитора да опрости дълга на "героя". Бахрам е непреклонен. Рахим е "звездата на деня", получава внимание, съдействие и дори предложение за работа и точно тогава някой ще се усъмни в тази слава и ще започне да рови, така че "светлата" новина да стане още "по-светла" и за "героя", и за другите...

(...)

*Филмът се позовава на действителна история на Мохамад Реза Шокри, намерил чанта с пари по време на двудневeн отпуск от Затвора за длъжници в Шираз.

Според режисьора Асгар Фархади: "Герой" е най-отвореният му филм, в който няма нищо скрито".

За снимките специално е избран Шираз като символ на национална гордост от славната история на Персия. Шираз е признат за един от най-красивите градове в света - град на розите, поезията и виното. Тук е гробът на знаменития поет Хафез, чието име носи и Националната филмова награда на Иран, която филмът печели за главни роли.

Междувременно прототипът на главния "герой", по чиято история е писан сценарият на филма, подал съдебен иск срещу режисьора за лъжа, но той не бил уважен от съда...

"Герой" засяга морала на всички нива - бизнес, семейство, приятели, медии, правосъдие, институции, социални мрежи - в спирала, в която всеки използва другиго според случая.

Златна Романова

"Те казват, че съм излъгал. Не съм".
"Да, но не си казал и истината".

"Герой" е Официалното предложение на Иран в Номинациите "Оскар" за чуждоезичен филм" през 2022.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ

Гран при от Филмовия фестивал в Кан (2021)
Награди "Хафез" за главни роли на Амир Джадиди и Мохсен Танабанде от Националните филмови награди на Иран в Шираз (2021)
Награди за оригинален сценарий и филм от Националния съвет за кино на САЩ (2021)
Награда за постижение във филм от Азиатско-тихоокеанския фестивал (2021)
Награда за игрален филм от Южния фестивал в Осло (2021)
Номинации за оригинален сценарий и филм от критика и фестивали в Холивуд, Палм Спринг, Северна Каролина, Далас, Чикаго, Сан Франциско, Денвър, Вашингтон, Лас Вегас, Чикаго, Сент Луис, Юта, Валядолид, Санта Фе... (2021)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад