Граматика на фантазията

Дажни Родари - най-добрият учител по свобода и въображение

Граматика на фантазията
За продукцията

Документален филм

Джани Родари е "Учителят по фантазия", писателят, който създава "Граматика на въображението" с опит, лесни правила, истински чувства и само едно условие - СВОБОДА!


Роден е в Оменя, Северна Италия, през 1920. Завършил е педагогика, работил е като учител. След Втората световна война започва да пише като журналист и бързо привлича почитатели в печатните издания. Образователният стаж и писателският му талант създават неостаряващи приказки за "малки" и "големи" деца.

През 50-те години на ХХ век книгите му са изключително популярни, превеждани и издавани навсякъде по света. Печели награди, включително и престижната "Ханс Кристиян Андерсен" за Детска литература, през 1970.
През 60-те и 70-те години Джани Родари обикаля Земята - от Русия до САЩ - в срещи с деца, учители, издатели, родители.

Записките от тези моменти са събрани в "Граматика на фантазията", издадена през 1973, която веднага става "пътеводител" на ангажираните с образование и литература. Едва ли има някой, който да не е прочел поне една от книгите на Джани Родари - "Джелсомино и страната на лъжците", "Приказки по телефона", "Приключенията на Чиполино (Лукчо)", "Детски рими в небето и на земята", "Книга на грешките", "Ламберто, Ламберто, Ламберто"...

NB*В края на 80-те години е създаден и друг документален филм за Джани Родари - "Логика на въображението", по сценарий на Джузепе Ферара, съвместна продукция на Италианската телевизия и СТФ "Екран". Със снимки в Тоскана, филмът представя практически занимания и уроци с деца, които играят, рисуват, смятат задачи и...неусетно създават стихове и картини, с фантазия и поука.

Златна Романова