Гражданинът Сис

Чехът, който откри втората си родина в България

Държава: България
Година: 2018
Времетраене: 78 минути
Гражданинът Сис
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Влади Киров, Господин Неделчев
Режисьор: Господин Неделчев
Оператор: Димитър Неделчев
Продукция: ДИДО Филм

С подкрепата на ИА "Национален филмов център", Посолство на Република Чехия, Военна академия "Г.С.Раковски", Фонд "Развитие", Камара на строителите в България, МОТО-ПФОЕ Бъллгария, МИТИ ООД и др.

"Гражданинът Сис" разказва за Владимир Сисчешки журналист, учен, военен кореспондент и фотограф от Балканските войни, останал до края на живота си верен приятел на България. Обиколил Европа и Близкия Изток, тук в затънтения юг на Балканите, той открива своята съпруга и втората си родина - България.

Филмът следва житието на Сис – пряк свидетел и участник в българската, чешката и европейската история от първата половина на ХХ век. Наяве излизат непознати факти от изумителен и пълен с превратности живот на общественик, демократ и защитник на славянството. След завръщането си в Чехия Владимир Сис е сред парламентарните репортери и един от известните журналисти, отразявали събитията в драматични години – преди, по време и след Втората световна война. Представена е и научната му дейност - да събира важни исторически и културоведски данни от манастири из целия Балкански полуостров, по поръка на Българската академия на науките.
Пътят му свършва трагично в комунистически затвор в Леополдов - тема, която дълго време остава табу.

"Гражданинът Сис" е оформен като мащабен проект със снимки в България, Чехия, Словакия, Македония, Сърбия, Косово и Гърция. Във филма участват български и чешки учени, както и близки родственици на Владимир Сис.

*По книгата на Владимир Сис - "Гробовете на Трикери", писателят Константин Мутафов пише знаковата пиеса

"ПЛЕННИКЪТ ОТ ТРИКЕРИ".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад