Грехове

Какви са изкушенията на дявола в един ден от живота на праведника

Държава: България
Година: 1976
Времетраене: 52 минути
Грехове
За продукцията

Телевизионна постановка

Сценарий: Венелин Пенков
Режисьор: Любомир Беков
Оператор: Николай Шандурков
Художник: Бисер Бояджиев
Музика: Юри Ступел Юри
Текст на песента: Миряна Башева
Продуцент: ТВЦ-Русе


Телевизонната постановка "Грехове" е драматизация по мотиви от разкази на Елин Пелин.

СЮЖЕТ

Изкушенията на дявола в един ден от живота на праведника...

Отец Игнатий всяка нощ сънува, че дяволът го подтиква към грехове, но го съветва да не се изповядва, защото "съвсем човешко е да се греши". В манастирското мазе свещеникът е скътал буренце с тригодишно вино, което не убягва от погледа на монасите в манастриа. В един прекрасен слънчев ден Игнатий отива на служба в селската черква и с ужас установява, че там няма вино дори и за "комка". Притеснен, изпраща клисаря Тодор да потърси от съселяните си.

През това време монасите използват отсъствието на Игнатий и пресушават дълго пазената му бъчва, докато клисарят в селото обикаля от къща на къща и едва намира едно шише с тънко резливо вино. Тогава дяволът отново изкушава отец Игнатий. Той уж само опитва вкуса от бутликата, но не усеща как я изпива до дъно.

Добре подпийнал, по време на проповедта отец Игнатий заплашва миряните със Страшния съд. А после, по обратния път към светата обител, свещеникът е подмамен от дявола - в далечината му се привижда седнала млада жена, но когато развълнуван наближава, се оказва, че е конски череп. Не му остава нищо друго, освен да охлади страстите си в студената река.

В края на злополучния ден, когато се прибира в манастира, свещенкът намира скъпоценното си буренце празно. Изпаднал в мрачно отчаяние, отец Игнатий се изповядва на наобиколилите го монаси за сполетялото го нещастие, а те съчувствено се вайкат и кръстейки се, проклинат дявола и злата съдба....

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад