Хелена

Изкуството и чувствата с промените във възрастта...

Държава: Финландия
Година: 2020
Времетраене: 116 минути
Хелена
За продукцията

Драма

По едноименен роман на Ракел Лиеху
Режисьор: Анти Йокинен
В ролите: Лаура Бирн, Йоханес Холопайнен, Криста Косонен, Пирко Сайсио и др.

ФИЛМЪТ и ХЕЛЕНА ШЕРФБЕК

Филмът "Хелена" е по едноименен роман на финландската поетеса и писателка Ракел Лиеху и пресъздава период от живота на известната финландска художничка Хелене Шерфбек - в годините от 1915 до 1923.

В изобразителното изкуство Хелене Шерфбек е оценявана като модерен реалист, експресионист, с малко живопис и пейзажи, но с множество портрети и автопортрети, в които изобразява промените във физиологията и възрастта - своите и на другите. Някои критици я определят като "Финландският Едвард Мунк", други я нареждат в портрета до майсторството на Гоя, Рембранд и Франсис Бейкън. Реално тя попада в краткия проблясък на течението "витализъм" , което обаче не продължава при импресионистите въпреки търсената светлина.

*Филмът "Хелена" претворява роман и не доказва истинността на представената в сюжета история.

СЮЖЕТ

1915 година. Художничката Хелене Шерфбек живее в провинцията със своята майка. Минали са години от последната й изложба и тя сякаш е забравена, но продължава да рисува - за свое удоволствие. Времето обаче отново я кани да се върне, когато търговец я преоткрива и предлага да представи 150 нейни картини в голяма самостоятелна изложба.

В този момент, освен интересът към творчеството й, за Хелена се връщат и други чувства. Художничката е привлечена от страстен почитател - аматьор, който се учи да рисува и търси нейната помощ и одобрение.

Страстта на младия мъж към изкуството обаче не се простира и в интимен план, а за Хелена той може би се оказва "любовта на живота й". Енар Рютер разбира нейните преживявания, но избира друга по-млада жена. Хелена изпада в тежка депресия...

_____________

*Историята извън филма


Животът на Хелене Шерфбек съвсем не свършва дотук. Художничката, като всеки човек и творец, преживява разни периоди, които се отразяват в картините й. Изкуството й винаги се следи с интерес, подкрепя се от академии и меценати. Хелена Шерфбек рисува и пътува до края на живота си. Умира на 83-годишна възраст в Швеция, погребана е в Хелзинки.

Златна Романова


Номинации и Награди
Награда "Златен Симург" от Филмовия фестивал в Иран (2021)
Номинации от Финландските филмови награди, от Мeждународния филмов фестивал в Шанхай, от Наградите за операторско майсторство "Камеримаж" в Полша, от Фестивала "Любовта е лудост" във Варна, България и от Фестивала на неформалното кино в Гдиня, Полша (2020-21)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад