Homo ludens/Играещият човек/

Среща с най-успелия български режисьор в немскоезичния театър

Държава: България
Година: 2007
Времетраене: 62 минути
Homo ludens/Играещият човек/
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Иван Панталеев
Режисьор: Иван Пантелеев
Оператор: Йенс Харант
Музика: Георги Велев

"Хомо луденс - Играещият човек" представя портрет на Димитър Гочев – български режисьор в немскоезичния театър, в чието творчество "декламацията намира изненадваща и шеметна съвременна форма".
Димитър Гочев е избиран два пъти за Режисьор на годината в Германия.

ИСТОРИЯ


През 1985 Димитър Гочев е поканен в Кьолн, за да постави "Квартет" на Мюлер и повече не се връща в България. Работи в Базел, Хановер, Дюселдорф, Бохум, Хамбург, с текстове на Лесинг, Бернар Мари-Колтес, Софокъл, Шекспир, Стриндберг, Чехов, Бюхнер...Критиката в Германия, Австрия и Швейцария не пропуска постановките и следи внимателно работата му на сцените във "Фолксбюне" и "Дойчес театер" в Берлин.

Два спектакъла на Димитър Гочев са представяни на сцената на Народния театър в София - "Битката за негрите и кучетата" от Бернар Мари-Колтес на Театър "Шаушпил"- Франкфурт и "Персите" от Есхил на "Дойчес Театер"- Берлин.
Най-нашумялото му представление "Иванов" по Чехов, постановка на "Фолксбюне", печели Наградата на Берлинската театрална среща през 2006. Димитър Гочев е избран от списание "Театер Хойте" за Режисьор на 2005 година. Запис на спектакъла е излъчван по БНТ.

Оценката на критиката е:

"Хомо Луденс - Играещият човек - много прилича на Гочев, защото тялото и текстът са двете лица на неговите пиеси. В тях сякаш няма нищо излишно, талантът завладява и кара публиката да говори на различни езици".

*Филмът е заснет при последното гостуване на Димитър Гочев в България през 2007. В срещи и разговори режисьорът разказва за себе си, за променящия се свят и за публиката, която е неговият най-верен приятел.

*ZR

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад