Хора-реликви

Документален филм за опълченците, участвали в Балканската война през 1912-1913 г.

Държава: България
Година: 1982
Времетраене: 27 минути
За продукцията

Сценарий Нели Цонева

Режисьор Кирил Илинчев

Оператор Димитър Дермански

Редактор Юлия Караджова

Филмът е създаден през 1982 с участието на последните живи опълченци, записали се като доброволци в Балканската война. Хрониката на събитието се проследява от разказите на Кръстьо Баковски, Асен Костов, Марин Димов, Георги Вецов, Тодор Аврионов, Георги Милев, Иван Николов, Никола Александров, Иван Колчагов, Иван Перков, Панчо Кочарапов, Коста Димитров, Иван Бакарджиев, Тръпчо Самарджиев, д-р Михаил Янов, Делчо Хубчев, Елена Бизева и сина на генерал-майор Генев - д-р Спиридон Генев.

Всеки един от тях разчита само на своята памет като очевидец, но спомените им във филмовото повествование са преплетени с историческите факти, официалните документи и изказвания и така се превръщат в автентично свидетелство за войната.

Събрани в Националния исторически музей в София, пред знамето на Македоно-одринското опълчение, закичили своите ордени за храброст, шапките им блестят с лъвчето, те пак са заедно - преживели някога рамо до рамо сражения, битки, победи и поражения, останали като реликви със своя дух, защото са осмислили живота си в трагизма на войните за обединението на България.

Филмът въздейства като исторически документ заради раздвижената камера, заснетите портрети на опълченците, редувани с изображения на вмъкнати природни и пластични елементи, с подходящото музикално оформление и най-вече с откровените им автобиографични разкази за силата и саможертвата на българските щикове, за покрусата от неосъществените копнежи.

Всичко това изгражда цялостен достоверен образ на Балканската война, създавайки усещане за истинността на миналото, припомняйки ни, че то е жива част от настоящето.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад