Хотелът на зеления плаж

Бурна история и спорна собственост за един луксозен крайбрежен хотел от началото на ХХ век...

Държава: Черна гора
Година: 2022
Времетраене: 25 минути
Хотелът на зеления плаж
За продукцията

Документален филм

Сценарист и режисьор: Синиша Адамович
Оператор: Светозар Каденович

120 години история с войни, разрушения, превратности и дълъг спор между бивши югославски републики и наследници за собствеността на "Зеленика-плаза".

"Хотелът на Зеления плаж" е първият хотел на крайбрежието на Черна гора, отворен през 1902 година от унгарски кавалерийски офицер - доктор Антал Мадиар. Хотелът поставил началото на организирания туризъм в залива Котор на община Херцег Нови - с 30 комфортни стаи и с представителства за туризъм в Прага, Будапеща, Виена и Белград.
След смъртта на доктор Мадиар през 1909 ръководството поели съпругата му Ида и сина Адорян.

БУРНАТА ИСТОРИЯ

"Хотелът на Зеления плаж" или Хотел "Зеленика-плаза", както е популярен днес, преминава през бурна история - две световни войни, национализация, продажба, земетресение, военна база, изоставяне и... дълъг съдебен спор за собственост...

Разрушавана и възстановявана, сградата в австро-унгарски архитектурен стил отдавна не е в оригиналния вид на вилата си, която Антал Мадиар превърнал в елитен "Хотел на Зеления плаж" за висшето общество - с пясък, море, гора, салони за срещи, алеи за разходки и лечебни процедури.

ХРОНИКА

През Първата световна война хотелът е засегнат от разрушения. Възстановен е от бизнесмена Лале Зубер, който го превърнал в еталон за бизнес хотел.

През Втората световна война в "Зеленика" са настанени германски войници и части от италианска криминална експедиция "Таро".
През 1948 хотелът е национализиран.
През 1961 служи за детски лагер и е продаден от Херцег Нови на Сараево.
През 1978 е засегнат от земетресение.
От 1991 става Военноморска база на Югославия.

От 2002 започват съдебните спорове за собственост между Черна гора и Сараево на Босна и Херцеговина, съпроводени с дела за реституция на наследниците, представлявани от правнука на основателя - Каба Мадиар, изпълняващ длъжността Консул на Унгария в Черна гора, който пледирал пред Върховния съд за териториална собственост на Черна гора, въпреки че хотелът във времето е продаван и последното съдебно решение от 2018 е в полза на Сараево, но може и да е предпоследно. Проблемът още не е решен.

Златна Романова

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад