Иън Торп – плувецът

Как олимпийски шампион може да спечели нещо повече от медал за една година....

Държава: ОАЕ, Австралия, Великобритания
Година: 2012
Времетраене: 56 минути
Иън Торп – плувецът
За продукцията

Документален филм

Роден на 13 октомри 1982 в Сидни, Йън Торп е един от най-успешните състезатели по плуване в спортната история на Австралия. Започва да тренира плуване на 8 години, заедно с други спортове, но накрая избира басейна.

На 13 години подобрява възрастовия рекорд, на 14 години влиза в Националния отбор на Австралия. След две години, през 1998, Торп е най-младият световен шампион с рекорд и победа на 400 метра "свободен стил". Забележителен с високия си ръст и дългите си стъпала, сравнявани с "плавници", скоро става известен с прозвището "Торпедото".
Следват още медали - от Олимпиадите в Сидни и Атина, и други от световни първенства.

През 2006 Йън Торп обявява, че се оттегля от състезателна дейност - на 24 години, с пет златни олимпийски медала и 11 световни титли, за периода 1998 - 2004.
През 2011 Торп заявява, че ще се върне отново в басейна - за Олимпийските игри в Лондон през 2012. Подготовката започва.


В продължение на една година, плувецът тренира, разкривайки своите вътрешни борби, които не свършват само със скоростта, а се отнасят до друга връзка с водата. Торп не покрива квалификациите и отпада от Олимпийския отбор на Австралия. Въпреки че не се връща в спорта като "легендата", която всички познават, той се справя с нещо друго - по-вечно от славата, и то е да живее със самия себе си.


Този решаващ период е заснет от неговите приятели и симпатизанти - Грегъри Джордан и Саймън Кесел, в документалния филм "Иън Торп – плувецът", продуциран от Финч Къмпани.

*Златна Романова

Ian Thorpe The swimmer| FinchCompany

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад