Играчи

Много трикове на масата с карти, но "поне един трябва да е по-умен"...

Държава: Русия
Година: 2007
Времетраене: 95 минути
Играчи
За продукцията

Трагикомедия

По едноименната пиеса на Николай В. Гогол
Режисьор: Павел Чухрай
В ролите: Сергей Маковецки, Сергей Гармаш, Андрей Мерзликин, Джулиано Ди Капуа и др.

Роден в Украйна, починал в Москва, писателят Николай Василиевич Гогол е наричан "Руският Молиер". Заедно с Пушкин били анализирани като "представители на западноевропейския стил в руската литература".

Пиесата на Гогол "Картоиграчи" е призната за шедьовър и е изучавана в Европа като модел на развитие в сюжета, а най-голям интерес предизвикала при първото си представление в Берлин. В тази екранизация на режисьора Павел Чухрай има промяна от оригинала. Във филма главният герой не е руснак, а италианец, "за да се придаде на играта "по-универсално внушение", с основната идея на автора, че когато целта е една, а начините са различни, тогава "всеки мисли как да надхитри другия, но винаги има някой по-умен". Изненадата остава до самия край.

Сюжет

Виртуозен италиански картоиграч е преследван от кредитори. Цялата му собственост е заложена заради дългове. Ако не ги върне, го очаква конфискация и затвор. С план за спасение, той заминава за Русия - родината на починалата му съпруга, където се надява да спечели бързо пари по същия начин - с карти.

Там, в гостилница на малко градче от някогашната Руска империя, попада на трима играчи, готови да седнат на една маса с него, което му изглежда голям късмет за начало.

Но не така лесна ще бъде играта им, богато подправена с водка, млади танцьорки и цигански напеви.

Италианецът държи под око съперниците си. Те уж няма какво да губят, а той разполага само със седем дни, за да си върне имуществото и свободата. Кой кого ще надиграе не е ясно, докато всеки от четиримата се опитва да измами другия. Чиста игра няма и печалбата клони към това кой ще загуби най-малко накрая, а залогът все се променя...

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад