Имението

Какво ще остане след 45 години от една богата фамилия с най-плодордната земя на Пиренеите и в Европа

Държава: Португалия, Франция
Година: 2019
Времетраене: 2х85 минути
За продукцията

Семейна сага
2-сериен игрален филм

Режисьор: Тиаго Гедеш
В ролите: Албано Жеронимо, Сандра Фалейро, Мигел Боржиш, Жоао Висенте, Ана Вилела да Коста, Филипе Варгас, Луис Гарсия, Виктория Гуера, Едуардо Агилар, Жоао Педро Мамеде, Беатрис Брас и др.

ФАБУЛА

Хроника на промените

45 години минават през една земя и едно семейство в история, разполовена от границата между умиращия ред и мрака в новата действителност.

ФИЛМЪТ

"Имението" е сага за фамилия Фернандеш - собственици на една от най-обширните и плодородни земи в Европа, на левия бряг на река Тагуш. Тук е Барка Д'Алва, където от 1946 започва животът на патриарха Жоао Фернандеш, на неговите ратаи и наследници.

Фернандеш владеят 39 000 хектара, които раждат богата реколта от пшеница и ориз. Тази голяма земя се явява техният затвор или залог за оцеляването им преди и след Революцията на карамфилите от 1974, когато военен преврат слага края на режима на Антонио де Оливейра Салазар и трябва да започне демокрацията....Последствията се виждат през 1991.

Хрониката е разполовена във времето.

През 70-те години на ХХ век Жоао Фернандеш е непоколебимият арендатор, към когото се обръщат от Правителството за подкрепа на колониалната политика в Африка, по-специално Ангола.

Фернандеш е суров и лоялен фермер, приел образа на силния мъж през годините. Съпругата му Леонор е дъщеря на високопоставен генерал. Тя е красива, но отдавна не го привлича така, както тъмнооката Роза - жена на неговия управител и дясна ръка - Жоаким. Леонора е наясно с изневярата. Съпругът й пренебрегва не само нея, но и малкия им син Мигел. Господарят на Имението се интересува предимно от работниците си, а между тях назрява бунт, имат и лидер, движат се към революция...

В началото на 90-те години на ХХ век Жоао Фернандеш губи контрол над собствеността и семейството си. Няколко банки настояват да продаде земята, за да изплати дългове. Той отказва, но залага оризището..

Залезът на Имението започва. В сянката му е силуетът на човек, който не е нито звяр, нито богат идиот. Някога Фернандеш е подкрепял Салазар, после не отхвърля Революцията. Той невинаги е приветлив, но е открит, прагматичен и предпочита да лети ниско. Не се стреми към елита в Лисабон, предпочита провинцията, толерантен е към промените, дори и да не е съгласен с последиците. Но докога...

След почти половин век силният Фернандеш остава сам, общува само с коня си и не вижда светлина в бъдещето. 20-годишният му син Мигел е наркоман, съпругата му не издържа, дъщеря му страда, децата му не оправдават надеждите освен един, който може да има всичко освен обичта на баща си.

....

Сред зеления простор още се белее "Имението". В далечината като зловеща корона се откроява хълмът с маслините, единствен свидетел и мълчалив съдник на смъртта и раздялата в Барка Д'Алва.

*Историята на "Имението" напомня епоса "Къщата на духовете", екранизация по романа на Изабел Алиенде, с Джереми Айрънс и Мерил Стрийп в главните роли.

_______________________________________________

Сагата "Имението" е по сценарий на португалския журналист Руи Кардошо и френския автор Жил Торан, с първа голяма роля в киното за театралния актьор Албано Жеронимо.

Филмът е Официалното предложение на Португалия в Номинациите за чуждоезичен "Оскар". Представен е в Официалните селекции на Филмовите фестивали в Торонто и Венеция.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ

Номинация "Златен лъв" от Филмовия фестивал във Венеция (2019)
Награда на критиката за най-добър актьор на Албано Жеронимо от Фестивала в Дъблин (2020)
Награди "София" за филм, сценарий, режисура, операторско майсторство, монтаж, плакат и женски роли на Сандра Фалейро и Ана Вилеа да Коста от Португалските филмови награди (2020)

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад