Итака

Може ли някога светът да стане по-добро място за живот - със или без война...

Държава: САЩ
Година: 2015
Времетраене: 85 минути
За продукцията

По мотиви от романа "Човешка комедия" на Уилям Сароян
Режисьор: Мег Райън
В ролите: Алекс Нойстадтър, Мег Райън, Сам Шепард, Том Ханкс и др.

"Итака" е режисорски дебют на Мег Райън, с участието на Том Ханкс и на нейния син в роли. Светската хроника го свързва с труден период на раздяла в живота на актрисата. Музиката е оригинална от Джон Меленкамп.

Сюжетът е по мотиви от първия роман на Уилям Сароян - "Човeшка комедия", спечелил награда "Пулицър". За първи път е екранизиран през 1943, с намерението да бъде режисиран от самия Сароян, но литературата се оказала доста по-голяма от възможностите на сценария, така че режисьор останал Кларънс Браун, а филмът е цитиран като любимия на Луис Б. Майер - шефът на продуцентите от Метро Голдуин Майер.

Разясняваното послание на романа е за постоянството и неизбежността на болката и за превъзмогването й с победата на по-добрата страна от човека в нас.

Историята е за вестоносец в мирно градче с характерни постоянни обитатели, за семейство с обич и грижи и над тях една голяма война, която всички трябва да преживеят с най-малко човешки загуби и с най-голяма надежда за по-добър живот.

Годината е 1942. 14-годишният Омир Маколи е най-бързият и сигурен куриер в долината на Сан Хоакин. Така той се опитва да помага на семейството си - майка му е вдовица, големият му брат е войник, има 4-годишен брат Одисей и голяма сестра Бес.

Омир се грижи за новините в малкото калифорнийско градче Итака. Той носи надежа, любов, болка и понякога... смърт.

Eдна вест ще промени самия него завинаги.

Картината е пасторално-епична, имената са митични, чувството е сантиментално, формата е мозайка от радостта и болката на хората в неизвестността за това, какво ли ще поднесе Денят...

*Златна Романова

"Просто повярвай, че доброто в добрия човек остава. Завинаги".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад