Изчистване на историята

Всички са "свободни", но все пак са в мрежата...

Държава: Франция, Белгия
Година: 2020
Времетраене: 101 минути
Изчистване на историята
За продукцията

Трагикомедия

Режисьори: Беноа Делепин, Гюстав Керверн
В ролите: Бланш Гарден, Дени Подалидес, Корин Мазиеро, Беноа Полвард, Венсан Лакост и др.

ФАБУЛА

Три жертви на социалните мрежи обявяват война на технологичните гиганти.

ФИЛМЪТ

Сценаристи, режисьори и актьори, в киното Беноа Делепин и Гюстав Керверн се явяват като "по-лекия вариант" на Братя Коен , пресъздавайки свежи истории за абсурда в действителността, който извира от само себе си - с предизвикателство, наивност и с усмивка.

Любимото място за сюжети на тандема Делепин и Керверн е френската провинция, чиито обитатели един ден се отправят на епично пътешествие. В "Сент Амур" поводът е Фермерското изложение в Париж.

В "Изчистване на историята" героите пътуват към Маунтин Вю, до Централата на Гугъл (Googleplex) в САЩ. Поводът са правилата за контрол на личното пространство в разните платформи и устройства на технологичните гиганти от ГАФА (GAFA) - Google, Amazon, Facebook, Apple).

Въпросът е как работят компаниите, където отиват личните данни и кой какво печели в глобалната мрежа.

"Може да се каже, че личният живот е много незначителен в сравнение с големите проблеми, но се появява в един огромен видим кръг. ГАФА са огромна общност, която контролира света и не отдава никакво значение на това", споделя Гюстав Керверн на пресконференция за филма "Изтриване на историята".


Пари, контакти, заеми, такси, стоки, услуги, клипове - в мрежата има всичко, което е полезно, докато не стане вредно - и продукти, и навици. Технологичните компании упражняват контрол, но глобален, а вашите лични удобства и защити зависят от корпоративните правила - с "бисквитки", звездички, лайкове и реклами. Вие не можете да се изтриете, но гигантите могат да ви блокират. Световният технологичен тръст управлява комуникациите. И когато трима френски ентусиасти решават да водят обречена битка, сами попадат в ритуалите на същото, срещу което възразяват.

СЮЖЕТ



Във френската провинция около Арас трима приятели живеят в един квартал. Мари, Бертран и Кристин се познават от протестите на "жълтите жилетки". Тогавашните социални проблеми още не са решени, но сега тримата съседи имат други социални грижи - в мрежата, където всичко е в помощ, но не дотам, докъдето те искат да стигнат…

Преживяванията ги свързват.

Мари скоро се е разделила със съпруга си и става жертва на изнудване със секс запис от младеж, когото случайно е срещнала в бара. Той я притеснява, че може да го пусне в мрежата, така че да стигне до сина ѝ.

Бертран е вечно безпаричен баща, който все купува нещо. Напоследък е влюбен в телефонен глас, а сега е гневен, че не може да изтрие клип, в който съученички тормозят дъщеря му.

Кристин работи във ВИП-компания за наемане на транспорт с шофьор. Тя се стреми към повече "звездички" и добри отзиви, но не може да изтрие мненията на някои клиенти.

И тримата герои имат проблеми в мрежата и първо се обръщат към "хакера Господ". Като не идва небесна помощ, решават да атакуват Централата на Гугъл в САЩ. Бертран продава колата си и купува билети за Калифорния, но с него заминава само Мари, а той се озовава на остров Мавриций в търсене на любовта, която се оказва още по-технологична...

Номинации и награди:

Награда "Сребърна мечка" за филма на филма Беноа Делепин и Гюстав Керверн от "Берлинале" (2020)
Номинация "Сезар" от Френските филмови награди (2020)
Номинации за най-добър филм от Фестивали в Севиля и Люксембург (2020)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад