Изкуство и душа

Какво означава да бъдеш "у дома" - дали това е страната, в която живееш или мястото, от което си прогонен.

Държава: Австралия
Година: 2015
Времетраене: 55 минути
Изкуство и душа
За продукцията

Документална поредица

Сценарий: Хети Пъркинс
Режисьор: Уоруик Торнтън
Оператор: Уоруик Торнтън
Музика : Дейвид Пейдж

Как коренното население на Австралия и Островите в Протока Торес изразява своите спомени, мечти и душевност с изкуство.

"Изкуството е начинът, по който народът на аборигените може да сподели своята история и да позволи на света да разбере повече за техния живот". Хети Пъркинс

Хети Пъркинс е автор и водещ на тази поредица, посветена на хората и мястото, от които произлиза най-старото изкуство на Земята. Самата Хети Пъркинс е потомка на този народ. Баща й Чарлз Пъркинс е активист за права на аборгиените, сестра й Рейчъл Пъркинс е режисьор и също снима филми по темата.

Днес Хети Пъркинс е главен куратор на Галерията за коренно изкуство в Нов Южен Уелс.

Режисьор на филма е Уоруик Торнтън, също абориген, познат от филма "Прекрасна страна".
Музиката е от Дейвид Пейдж, също коренен жител, мотивите му много съвпадат със звученето на Dire Straits.

"У дома и далече", "Сънища и кошмари", "Сладко и горчиво", "Красота и жестокост" са заглавията на епизодите в поредицата, които смислово насочват към контрастите на тази земя с постоянни природни изпитания и неконтролируеми човешки стремежи за забогатяване от нашественици...

По-голямата опасност от природните и климатичните изпитания е изчезването на местното население.

"Нашата раса показва, че духът на културата може да превъзмогне предразсъдъците. Красотата ще победи култа. И аз разказвам за всички тези хора, разкривайкки тяхната любов и принадлежност. Идентичността им е в сърцето. Те са истинското население на тази земя и тази страна, която винаги е била и ще бъде тяхна". Хети Пъркинс

*Торес Стрейт Айлъндс са група от 274 малки острова, на водния път между Северна Австралия (от полуостров Йорк) до Нова Гвинея.

Някога тази връзка е била земна, свързваща Австралия с Азия, впоследствие тектонични процеси разделят сушата и остават разпръснати острови, обединени в проток.

Носят името на испанския мореплавател Торес, доплувал до тях през 1606, но известността им датира от ХVІІІ век, когато са окупирани от търговци на риба, перли, раковини и морски деликатеси.

През 1896 островите Торес са анексирани от Куинсленд, Австралия, а заради новите заселници-търговци местното население е изтикано към континенталната част и се бори за правата си. Получават австралийско гражданство едва през 1967, а през 1992 се води процес за автономия

, но тя е само търговска и групира островите в клъстъри според географията им и ползата - Западни, Централни и Източни, с административен център и столица на остров Четвъртък.

Поредицата "Изкуство и дух" е продуцирана от "Скрийн Австралия", с подкрепата на Галерията за коренно изкуство в Нов Южен Уелс, Австралииския съвет по изкуствата, разпространявана от Телевизионната мрежа на Австралия - АВС.

Създателите на филма предупреждават, че някои от заснетите герои в разказа може да не са вече сред живите.

"Прекрасна страна"

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад