Извинявайте, че не ви намерихме

Без пари и без права в Голямата криза

Държава: Великобритания, Франция, Белгия
Година: 2019
Времетраене: 101 минути
Извинявайте, че не ви намерихме
За продукцията

Социална драма

Режисьор: Кeн Лоуч
В ролите: Крис Хичън, Деби Хъниууд, Рис Стоун, Кейти Проктър и др.

ФИЛМЪТ НА КЕН ЛОУЧ

Признат за британския майстор в социалистическия реализъм, режисьорът Кен Лоуч има дълга политическа биография, паралелна с киното, което му носи големите европейски награди в Кан, Венеция, Берлин.

Социалист, марксист, лейбърист, последно - секуларен хуманист, Лоуч постоянно воюва в защита на бедните и онеправданите - срещу абсурдната бюрокрация, срещу държавата и капиталите или просто срещу човешката безотговорност.

За по-голяма автентичност в сюжетите Кен Лоуч традиционно снима с непопулярни актьори - без "звезди", и в годините е получил етикета "Режисьор на работническата класа".

Кинобунтарят Лоуч се изявява като антикапиталист, а също и като антисемит в много спорна позиция.

Драмата "Извинявайте, че не ви намерихме" е представена като продължение на темата от "Аз, Даниел Блейк". Героите са бедни и честни работещи хора, оставени без избор, притиснати до смърт, без вина. И пак никой не носи отговорност ...

В "Аз, Даниел Блейк" героят е дърводелец, безпомощен след прекаран инфаркт. Без покрив и пари, той търси място за живот и попада на смела майка с деца в далечните предградия - тя е намерила свой начин да оцелява в "Кафкианската система". Тъжната истина в сюжета върви с топъл хумор до... печални сълзи.

В "Извинявайте, че не ви намерихме" почти няма усмивка освен измъчена, има тежка умора и безизходица с дългове от световната криза през 2008. Последствията засягат семейство от работещи мъж и жена, които едва свързват двата края със заеми.

СЮЖЕТ

Без постоянна работа и с дългове, ирландецът Рики рискува още - купува ван и започва работа като наемен шофьор с франчайз към голяма фирма за доставки. Съпругата му Аби е социален помощник на възрастни хора. И двамата работят много, но дълговете им не намаляват, а децата им са наясно. Кризата притиска семейството сякаш без изход...

Циничният отговор на работодателя на Рик обяснява цялата схема за правото на живот: "Ти не работиш с нас, а за нас. Това решава кой ще живее и кой ще умре".

*"Извинявайте, че не ви намерихме" разкрива непрекъсната реална криза от години. От продукцията поясняват, че сюжетът на филма пресъздава действителна история на куриер в голяма спедиторска фирма, който бил глобен за пропуснати доставки през Коледната пазарна треска. За да навакса, той не обърнал внимание на здравето си и починал през януари 2018.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад