Каква е съдбата на бежанките от Афганистан?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Каква е съдбата на бежанките от Афганистан след като талибаните превзеха страната? Темата коментираха в студиото на "Денят започва" Линда Ауанис - председател на Съвета на жените бежанки в България и Силсила Махбуб - инженер и журналист от Афганистан.

"Много е тежка темата. От деня, когато започна това нещо, аз и другите хора, които сме извън Афганистан вътре в самия Афганистан, много е трудно да ви обясним какво ни минава, защото сме работили за промяна", каза Силсила Махбуб.

Журналистката обясни, че и преди ситуацията в не е била много добре, но все пак всеки ден тя и колегите ѝ са излизали от домовете си с надежда, че ще променят нещата. Всички са имали право да ходят свободно и на училище, и на университет.

"През тези 20 години имаше доста хора, които искаха да продължат ученето си, примерно на 45, 60, 70 години, нямаше значение за тях, просто искаха да продължат ученето си", допълни тя.

Тя е напуснала Афганистан на 20 години, а от 7 е в България.

Линда Ауанис е бежанка от Ирак. Тя разказва, че когато е пристигнала в България преди 26 години, ситуацията е била много различна за бежанците.

"В момента има много НПО-та, които помагат на бежанците, особено на жените. Ние работим и с мъже, и семейства - мъже, жени и деца. Жените по-бързо се интегрират, по-бързо научават български език, имат огромно желание за промяна. Единствено не знаят правата и задълженията си, затова сме ние, за да им помагаме", каза Ауанис.

Тя каза, че жените започват да мислят за образование и вечерно училище. Линда Ауанис заяви, че оръжието на жената е в образованието, заетостта, където тя може да разчита на себе си и да се развива заедно с другите в новата страна

Силсила Махбуб има фирма за текстил, в което работи заедно с още две жени-бежанки. Линда Ауанис твърди, че възможност за развитие в България има, а най-трудна за жените е първата година - за да свикнат с хората, езика и културата.

Вижте повече във видеото.