Капитан Кук – обсебване и откритие

Екзотичната стратегия...

Държава: Австралия
Година: 2007
Времетраене: 43 минути
Капитан Кук – обсебване и откритие
За продукцията

4-серийна документална поредица

По книгата "Кук - обсебване и предателство в Новия свят" на Ванеса Колингридж

Сценаристи и режисьори: Уейн Фимери, Пол Руд, Матю Томасън
Водещ: Ванеса Колингридж

Кой може да оспори големите географски открития на Джеймс Кук - след повече от век...

Джемс Кук е велик пътешественик и изследовател, последният в откритията на картата, преди да се появат новите технологии в мореплаването. Сякаш никой няма намерение да оспорва неговата слава, но в този филм наследничка на любител-картограф поставя въпроса "дали истината е по-силна от мита".


Джеймс Кук е герой в история за "обсебване и открития, чест и бруталност, смелост и лудост". В четири епизода Ванеса Колингридж търси човека зад легендата. Герой за някои, предател за други, синът на английски фермерски работник обикаля земното кълбо и открива повече от всеки друг преди него - само за три невероятни пътешествия: "Имам амбицията да стигна не само по-далече от всеки пътешественик досега, но и там, докъдето изобщо е възможно да стигне човекът".

Джеймс Кук е роден на 27 октомври 1728 в Северна Англия. Разказът започва от детството му в в Йоркшир до смъртта му на 14 февруари 1779, на брега на Тихия оекан, в Хавай..
През 1770, за да наблюдава транзита на Венера, стига Южния Пасифик и това е началото... за прочут мореплавател, известен със смелите си пътешествия и откриването на Австралия и Нова Зеландия.

Почти е невъзможно откритията му да бъдат преувеличени, но след години историята изглежда "раздвоена".
Един век след смъртта му, някъде през 1887, аматьорът картограф Джордж Колингридж ги поставя под съмнение и чрез древни карти показва, че "португалците, а не Кук, са открили Австралия". Негова наследница и водещ на този филм, Ванеса Колингридж влиза в света на "големите географски открития" през ХVІІІ век - с четири епизода, създадени по книгата й "Кук - обсебване и предателство в Новия свят". Историци, други учени и съвременни технологии участват в тази филмова обиколка, за да проверят истината, следвайки трите големи пътешествия на Кук.

Той е от бедно семейство, пътува с малки дървени кораби и разчита на патронаж от богати меценати, а за последното си пътуване и на рицарска титла, която ще го допусне във висшето общество. Със или без съмнения, Джеймс Кук напълно я заслужава.

Кук е последният мореплавател от големите географски пътешествия, преди технологиите да променят резултатите (в следващите 40 години първите параходи прекосяват Атлантика).
В труден момент на удари от Франция и Испания - за териториално превъзходство, Джеймс Кук изтегля границите на Британската империя до пределите на Земята и осигурява на Великобритания онова, което й носи водеща роля в световната икономика и днес.

*(...)Два века по-късно, на същото тихоокеанско място, има голямо разнообразие от колониално господство на държави по островите - без други първооткриватели, които нямат колония там, не участват в този филм и не са португалци или италианци,

Филмът е коопродукция на Великобритания, Канада, Таити, Австралия и Нова Зеландия.

Златна Романова

За филма:
"Интригуващо представяне на начина, по който технологиите, обществото и човешкият талант се съчетават във фигура, която променя света". Сънди Морнинг Хералд

"Живо представяне на историята, подкрепено с чудна визия от екзотичните места, открити от Кук - тропикански оргии, новозеландски канибали и разтърсващи таитянски танци". Сънди Ейдж

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад