Капитанът

"Следвай Лидера!" Как дрехата на Страха създава убиец и никой не се съмнява - нито в униформата, нито в действията...

Държава: Германия, Франция, Полша
Година: 2017
Времетраене: 119 минути
Капитанът
За продукцията

Действителен военен трилър

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Макс Хубахер, Милан Пешел, Фредерик Лау, Валдемар Кобус, Самуел Финци, Волфрам Кох, Брита Хамелщейн, Микеле Борнхутер, Йорн Хенцел, Себастиан Рудолф, Алекзандер Фелинг и др.

19-годишен заповядва масови убийства, 21-годишен е гилотиниран след кражба на парче хляб...

Филмът разказва действителната история на Вили Херолд, известен като Екзекутора от Емсланд.

Германия, април 1945. Две седмици преди края на Втората световна война. Германската армия е разпръсната, цари страх и хаос, мнозина войници дезертират. Един от тях е Вили Херолд, който, бягайки, намира изоставен автомобил с куфарче и униформа на капитан от Луфтвафе. Преоблякъл се да се стопли.

На пътя веднага е разпознат като висш военен кадър и влиза в ролята на Капитан, изпълняващ "специална мисия отвъд фронта, под личното командване на Фюрера".

Херолд попада в затворнически лагер в Емсланд. Около него бързо се сформира отряд ренегати, които извършват жестоки убийства на войници, пленници и затворници. И никой не поставя под съмнение личността на Капитана, въпреки че в този период навсякъде се търсят дезертьори...

Вместо да използва своята нова роля, за да избегне военнната милиция и да успокои селяните от плячкосващите войници,

Херолд става авторитетно лице, развихряйки бюрокация и садизъм на нивото, което е най-разпознаваемо за нацистката власт.

*Действителният Вили Херолд и още шестима германски войници от неговия отряд са гилотинирани на 15 ноември 1946. Както е представено и във филма, Херолд е съден от Германски трибунал, но е освободен погрешка. След това е арестуван от Британските военни части за кражба на парче хляб и е разпознат като военен престъпник.

Това, което липсва на екрана е, че Британският военен съд нарежда Херолд и неговите съучастници да ексхумират телата на убитите от тях за по-малко от месец затворници в лагера.

В този филм няма епични битки и бойна слава. Има дълбоко и потресаващо наблюдение на динамиката в трансформирането на личността и силите. Фразата "Властта привлича най-лошите от лошите и корумпира добрите" е представена от Германия в края на Втората световна война, когато един диктатор си отива, но веднага може да се роди друг с подходящото облекло и стил,

защото сформираната /и зомбирана/ Хитлеристка армия, макар и разпръсната, вече е свикнала и търси своя жесток лидер. Капитан Вили Херолд ще направи онова, което ще измисли, за да оцелее, дори и да убие тези, от които самият той произлиза. Освен заглавието, в целия филм има само един цветен момент. Финалът представя Наказателния отряд на Херолд, който дефилира в съвременна Германия. Песента е популярна в германския фолклор.

Режисьорът Роберт Швентке споделя, че създава този филм, за да провокира зрителите от гледната точка на мнимия Капитан Херолд:

"Бихте ли постъпили като него или ще направите нещо друго? Не сме ли изправени пред същата морална дилема днес. Някога германците са били принудени да признаят Хитлер или да умрат" (все едно кога...). "Те не го познават, докато не разкриват истинското му лице, когато взима властта". По думите на режисьора: "Днес ние сме като тях. И те са като нас. Миналото е сега."

Златна Романова

_________________________________________________

История

Вили Херолд е от Долна Саксония, син на майстор на покриви. Първоначално е отхвърлен от Младежката армия на Хитлер, защото отказвал да изпълнява "упражненията". Изпратен е в трудова повинност, но впоследствие е мобилизиран в разгръщащата се война. Участва в битки в Италия, печели дори Железен кръст за храброст. В края на войната се изгубва както много бягащи войници. През април 1945, лутайки се със страх, попада на изоставен автомобил с багаж на капитан от Луфтвафе. Херолд облича униформата и приема друга самоличност, събирайки около себе си изгубени като него войници.

Пристигат в Затворническия лагер Ахендорфермор, един от няколкото в Емсланд, Долна Саксония. Отрядът на Херолд избива обитателите с разни поводи, най-често опити за бягство, така за 8 дни убиват 90 човека. След въздушно нападение хората на Херлод напускат Лагера, но продължават с убийства на други места из страната - фермер, развял бял флаг, петима холандци, заподозрени в шпионаж и т.н.....

Оттегляйки се пред напредващите Съюзнически войски, стигат до Аурих, където са арестувани от местен германски военен. Херолд прави самопризнания и е изправен пред съд, но поради хаоса през последните дни на войната, случайно е освободен. Пристига във Вилхелмсхавен, където се връща към стария си занаят на коминочистач. Арестуван е от Кралските военноморски сили на 23 май 1945 за кражба на къшей хляб. В последвалите разпити на свидетели и търсене на сведения, Харолд е идентифициран като издирван военнопрестъпник. На 1 февруари 1946 Британските военни власти заповядват на всички от Отряда на Херолд да изровят останките на убитите от тях в затворническия лагер. Извадени са 195 тела.

През август 1946 Херолд и 12 войници са изправени пред Британски военен съд в Олденбург - за убийството на 125 човека. Вили Херолд и шестима негови войници са осъдени на смърт с гилотина, другите петима са оправдани. "Капитанът" разказва тази история - на Езкекутора от Емсланд, във филма липсва британската присъда и последствията...


*zr

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад