Карабаджо - Притча за Ганчо Карабаджаков

Цветове и притчи за бита, духа и небитието от художника Ганчо Карабаджаков

Държава: България
Година: 2022
Времетраене: 28 минути
За продукцията

Документален филм

Режисьор и продуцент: Теодора Андрецуди

Оператор: Даниел Делчунков

Монтаж: Цветомир Цанов

"Карабаджо - Притча за Ганчо Карабаджаков" е филм-портрет, посветен на 70-годишнината от рождението на художника Ганчо Карабаджаков, починал през януари 2021 година. Седем месеца след смъртта му, точно на рождения му ден - 28 октомври, е открита паметна Юбилейна изложба в Галерия "Борис Денев" във Велико Търново. (Художникът е бил директор на Галерията, за кратко е бил заместник-кмет на града, а също и заместник-министър на културата).

За изложбата кураторът Ружа Маринска подбира 70 платна с фолклор, еротика, семейство и религия в празник от цветове и притчи на художника Ганчо Карабаджаков. Артистичното му име Карбадажо е закачка, а животът му съчетава изкуство с обществени каузи. Иван Харалампиев го описва точно и кратко: "Изкуството на Ганчо Карабаджаков радва очите, весели душата и тревожи духа!

Филмовият портрет на художника създава размисъл за смисъла на творчеството и съществуването, в търсене на силата, движеща Твореца. В дълбочина е познанието, на върха е загадката. „Ганчо Карабаджаков остави своята притча, щастливци са онези, които ще открият кода“, споделят от екипа на филма.

За срещите, изкуството и посланията на Карабаджо разказват негови съмишленици, приятели, роднини и колеги през последните 40 години - писателят Стефан Цанев, композиторът Митко Щерев, бившият ректор на Великотърновския университет - проф. Иван Харалампиев, Директорът на Художествената галерия в Стара Загора - проф. Марин Добрев, художниците проф. Вихрони Попнеделев, Васил Стоев и др.

С премиерата на филма "Карабаджо - Притча за Ганчо Карабаджаков" е открита Юбилейната изложба в Галерия "Борис Денев“ във Велико Търново.

Велико Търново почете своя Карабаджо…

70 години от рождението на художника Ганчо Карабаджаков| БНТ, Култура.БГ, 26.10.2021

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад