Карай да върви...

Историята на Бухово - преди и сега...

Държава: България
Година: 2010
Времетраене: 22 минути
Карай да върви...
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Олег Ковачев
Режисьор: Олег Ковачев
Оператор: Явор Калоянчев

"Карай да върви..." е документален филм-размишление за смисъла на промените в историята, между миналото и настоящето на хората от Бухово, официално обявен за град през 1974.

През 1938 година, преди Втората световна война, германците създават тук рудник за добив на уран, което става основен поминък за местното население - металургия и миньорство вместо скотовъдство. След войната, от 1945г., находището се управлява от съветско-българска минна компания, а от 1956 година - от българското дружество "Редки метали", което продължава да работи до 1992 година, когато мината е закрита.

Историята разкрива как Бухово се замогва и после обеднява...

*Темата за уранодобива е дискутирана във времето с разни въпросителни - дали уранът е използван от Хитлер или от Сталин, защо е закрит добивът, колко са останалите залежи, има ли опасности. Добавят се и други въпроси с размисли: "Защо чехите и унгарците не са закрили уранодобива си, а румънците са го възстановили"

Отговорите са неясни или липсват, животът в Бухово някак продължава, в тон със заглавието на филма - "Карай да върви..."

Бухово разцъфтя и загина покрай уранодобива|Old Sega

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад