Китайската Нова година

Десет празнични дни за Пролетния фестивал и Новата година в Лунния календар

Държава: Китай
Година: 2019
Времетраене: 30 минути
Гледайте по БНТ 2 на: 27.01.2023, 08:10
За продукцията

10-серийна документална поредица

Режисьори: Ли Сян и Си Фан

Всяка година в Китай посрещат Новата година с дълги празненства. Провежда се Пролетният фестивал, през който не се работи и всички се прибират у дома, независимо къде се намират.

Приготовленията за празника продължават месеци наред. В различните провинции спазват местни традиции и менюто зависи от природните дадености, но има и общи задължителни ястия за ритуала.

Поредицата представя обичаите и забавленията в този период от годината, запознава с конкретни хора и семейства - с любопитни факти от ежедневието им, както и с житейските им трудности.

Възобновеното празнуване на Китайската Нова година и представянето й с филми е сравнително нова традиция - от 30 години, началото е в Хонконг.

През комунизма лидерът Мао Дзедун забранява празненствата като феодални, религиозни и фанатични. Фестивалът за Новата година е възстановен след смъртта му - първо с едноседмична ваканция. Вярва се, че връщането на Новогодишния празник в Китай е довело до "икономическия бум" на страната.

От Северния Хаербин до Пекин и южния Хонконг, Китайската нова година започва на 5 февруари и продължава до 15 февруари- с ритуали, пътешествия, менюта и спектакли за всеки от дестетте празнични дни. Нарича се още Пролетен фестивал и в земеделски план отбелязва времето, в което фермерите имат възможност за почивка и отдаденост на семействата си.

Всяка година от Лунния календар има свой символ. Тази документална поредица от 2019 година попада в Годината на свинята и според символните предсказания хората трябва да са заредени с енергия и ентусиазъм, но невинаги последствията от този заряд са добри.

Новата година според Лунния календар се празнува не само в Китай, но и в други части на Азия - Индонезия, Северна Корея, Бали...

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад