Клетниците

Война между "герои" на историческа територия - с известно минало и мътно настояще

Държава: Франция, България, Великобритания
Година: 2019
Времетраене: 104 минути
Клетниците
За продукцията

Криминална драма

Режисьор: Ладж Ли
В ролите: Дамиен Бонар, Алексис Маненти, Джибрил Зонга и др.


СЮЖЕТ

Полицай Стефан Рюиз е новоназначен в Управлението на Монфермей, предградие на Париж, където някога Виктор Юго е написал прочутия роман "Клетниците". Сега мястото е препълнено с чужденци, класата е същата, а престъпността е ежедневие.

Тук Стефан се опитва да установи полезни отношения с "влиятелни" фигури, като поддържа и някакъв измъчен мир между своя безчестен екип и жителите по квартали.

Стефан работи в екип с Крис и Гуада. Заедно обикалят улиците всеки ден и се справят с възникнали проблеми, понякога с помощта на местните управници – кмета и лидери от подземния свят.

В градчето пристига цирк и едно лъвче е откраднато. Стига се до сблъсъци между цигани, циркаджии и местните араби. Крадецът се оказва стар познайник на полицията – тинейджърът Иса, пакостник и крадец. Докато го залавят, става инцидент и Иса е ранен в лицето. Екиът по реда е загазил, защото дрон е заснел случилото се. Стефан иска да заведат Иса в болница, а Крис и Гуада се опитват да потулят случката. И изглежда, че успяват. На следващия ден обаче бандата от момчета се организира и притиска до стената всички възрастни, които са ги предали..

Предшестван от късометражен филм, отличен със "Сезар", филмът "Клетниците" е "вдъхновен" от бунтовете в Париж през 2005 година.

"Клетниците" е Официалното предложение на Франция в Номинациите за чуждоезичен "Оскар".

Филмът печели Наградата на журито на Филмовия фестивал в Кан (2019)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад