Когато Дякона срещна Апостола

Уникалното триединство на Васил Левски - Народен Христос, Апостол, Месия и Съдник - с Книга, Кама и Евангелие

Държава: България
Година: 2021
Времетраене: 54 минути
Когато Дякона срещна Апостола
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Велислава Дърева
Режисьор: Павел Павлов
Оператор: Делян Георгиев
Продукция: Ваик филмс – Валерий Костов

С участието на проф. Андрей Пантев, проф. Пламен Митев, епископ Сионий, карловският художник Дечко Тодоров

ФИЛМЪТ

Журналистката Велислава Дърева пише поема за Левски в сценарий за филм. След 7 години битка с комисии, одобряван и отхвърлян като неатрактивен за зрителите във времето - от 2013 до 2020, филмът "Когато Дякона срещна Апостола" вече е факт.

Сценарият е сложен, многопластов, есеистичен, публицистичен, баладичен, с препратки във времето, с неизвестни или малко известни моменти от живота на Дякона.

Екипът снима 2 години, през четири сезона, на местата, където Левски е бил и липсва, не само в България, но и в Гърция, Сърбия, Румъния.

Създателите са убедени, че "Всеки има своя Левски". Този филм извежда неговата рационална, културна и морална свързаност като Държавник, Революционер и Духовник.

За това уникално триединство проф. Андрей Пантев казва:

"Това е личностно и символично съединение между Евангелие, Кама и Книга".

Велислава Дърева в "Нощен хоризонт" на БНР :


"В нашата духовно-нравствена конструкция най-важният човек е Васил Левски. Малко са народите, които могат да кажат - ето това е нашият Апостол, Месия, Спасител и Съдник. Малко са народите, които имат това щастие и ние сме от тези народи".

Въпрос: Кой е агентът, разкрил Комитетската мрежа?

"Още през юли 1872 година Хаджи Иванчо Пенчович ефенди донася на своя покровител великия везир Мидхат паша за комитетската опасност. Това е документирано, това е известно".

"Васил Левски е бил морален и дълбоко нравствен човек, извисен. Самите турци са изумени и респектирани от него. Те, които го наричат в своите телеграми и доклади "злодей", още преди да го видят, не могат да проумеят какъв човек, в какъв мащаб застава пред тях, защото се оказва, че Левски знае прекрасно турските закони, турското законодателство, познава международната обстановка".

"Възгледите на Левски за правата на човека се събират на една компютърна страничка! Ако от едната страна на везните поставите тази една страничка, а от другата – тоновете конвенции и декларации, кое ще натежи поввече?

Илия Бешков нарича Левски "най-ясната загадка", Тончо Жечев – "Нашият народен Христос". Ние си мислим, че сме го разбрали и разгадали, че ни е останала само една дума с четири въпросителни – "Народе????".

"Но не знаем отговора, защото не разбираме въпроса, не знаем какво ни пита през времето… Иначе пишем по стени, плакати и тениски "Народе????" и всеки си мисли, че това се отнася за някой друг, за всеки друг, но не и за него лично. Аз мисля, че всеки един от нас е петата въпросителна…" Велислава Дърева

"Дълго време господства тезата, че Левски е хвърлил расото и от Дякон станал Апостол. Не е вярно. Левски не се отрича от Църквата, не е захвърлил расото, до края на живота си, до бесилото и под бесилото, си остава Йеродякон Игнатий". Велислава Дърева

"С вярата в душата си, той поставя темелите на българската държава", режисьорът Павел Павлов.

Във филма любимото песнопение на Левски - "Достойно естъ" , изпълнява Негово Светейшество Патриарх Неофит.

(...) За несъгласните със светостта на Левски

Знае се, че той е убил предател. Затова и не е канонизиран. Този факт не е спестен.
Вълнуващият въпрос е кого ще подразни този филм. Отговорът е същият - убийците и предателите на Левски.

Последните думи на Левски са:

"Боже, запази България!"

______________________________________________
Източници

"В нашата духовно-нравствена конструкция най-важният човек е Васил Левски"| Интервю на Мая Данчева с Велислава Дърева в предаването "Нощен хоризонт" на БНР

"Когато Дякона срещна Апостола" – нов документален филм за Левски, представен от режисьора Павел Павлов|БНТ, Рецепта за култура, 28.11.2020

Какво обедини Велислава Дърева, кмета на Лондон, посланик Марин Райков и премиера на Уелс?| Поглед Инфо

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад