Комар

Каква е тази болна мечта за войни, територии и слава....

Държава: Португалия, Франция, Бразилия, Мозамбик
Година: 2020
Времетраене: 122 минути
Комар
За продукцията

Историческа драма

Режисьор: Жоао Нуно Пинто
В ролите: Жоао Нунес Монтеро, Жоао Лагарто, Филипе Дуарте, Алфредо Брито и др.

"КОМАР"

"Комар" е пътешествие през португалското колониално минало в Африка.
Вторият филм на режисьора Жоао Нуно Пинто (след "Америка", 2010) е вдъхновен от историята на неговия дядо през Първата световна война.
Дефиниран като "Филм за война без война", "Комар" изследва мъгливо петно в историческата памет.

ФАБУЛА
Млад португалски войник се изгубва в африканската джунгла през Първата световна война.

СЮЖЕТ

Жаден за героични приключения, 17-годишният Закария постъпва в Португалската армия и през 1917 година, след дълго пътуване, пристига в Мозамбик, където трябва да защитава португалската колония срещу германското нашествие.


Закария е нетърпелив да постигне бойна слава, но хваща малария и изостава от взвода, който продължава към Ниаса. Новобранецът остава в болничен лагер, който напуска, без да е излекуван от треската, и поема сам сред африканската дива природа - през земята на Макуа.

Движи се сред непознати предизвикателства - среща коренни племена, диви животни, изгубени колонизатори и германски дезертьори.


Самотата, гладът, изтощението и последствията от маларията объркват възприятията му за реалност. Фронтът за Закария сякаш е навсякъде и най-вече в съзнанието му.

ФИЛМЪТ
"Реалността не е в началото и в края. Тя идва при нас от средата на пътя в историята". Жоао Пинто

Режисьорът Жоао Нуно Пинто пояснява филма и мотивите:

"През 1917, 17-годишен, моят дядо пристига в Мозамбик с 4-ти Португалски експедиционен отряд, за да защитава бившата португалска колония от германците. Като много други европейски войници в Африка през Първата световна война, те трябва да изминават хиляди километри всеки ден, преживявайки лишения, болести, глад и жажда. Разликата е, че моят дядо прави всичко това напълно сам, търсейки войната, която ще изпълни неговите мечти за слава.
Въпреки че "Комар" е вдъхновен от живота на моя дядо в Африка, никой няма представа през какво точно е преминал той в това дълго и самотно пътешествие. Затова в сюжета се смесват реалност и фикция.
"Комар" пресъздава страници от миналото, за да ни изправи пред избора в настоящето. Повечето европейци не осъзнават последствията от колониалното минало със заучените представи от задължителното образование. Историята на Закария е конфронтация с ужаса, с подчинението на африканското население от европейското, филмът дава поглед и към едно позабравено място в историята, а именно - Първата световна война в Африка". Жоао Нуно Пинто

"Комар" изследва симптомите на историческата амнезия.

*Колониализмът е темата и във филма "Преден пост на прогреса".

Златна Романова

Награди и номинации
Награда "София" за най-добър актьор на Жоао Нунес Монтеро от Португалските филмови награди (2021)
Награди за операторска работа на Адолфо Велозо и саундтрак на Джъстин Меланд от Средиземноморския филмов фестивал "Мостра дел Валенсия" (2021)
Награда за чуждоезичен филм от Международния фестивал в Сао Пауло (2021)
Номинации от Фестивали в Ротердам, Люксембург, Хейнан, за "Златен глобус" на Португалия и за Испанските награди "Гоя" (2021)

"Преден пост на прогреса"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад