Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност

Защо или... КОГА.... се създава Комисията по досиетата и как функционира

Държава: България
Година: 2019
Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Христо Христов
Режисьор: Димитър Коцев
Оператор: Венцислав Нешев
Музика: Георги Велев

Филмът проследява перипетиите около създаването на Комисията по досиетата и ангажираните участници – бивши и настоящи политици и юристи. Търсени са отговори на основните въпроси - защо е необходима тази Комисия и как функционира, въпреки че истинският отговор е свързан с въпроса КОГА?!

След три неуспешни опита за отварянето на Архивите на Държавна сигурност и Разузнавателните служби, избирането на Комисия по досиетата през 2007, според авторите, се смята за "единствения декомунизационен процес от последните 32 години", след "демокрацията".

Филмът проследява трудния път до 2006 година и приемането на Закон за досиетата, с рядък политически консенсус. Де факто Агенти ще разкриват Агенти.

С интервюта е проследено извършеното от невидимия държавен орган в различни аспекти от неговата дейност за 12 години - от създаването му /без пропуснатите 16 години до приемането на Закона.../

Показани са и проблемите пред Комисията, както и обществената и институционална подкрепа, с която ги решава, като "установяване и обявяване на "сътрудниците" на ръководни постове в държавата и обществото", "изграждането на Централизиран архив по досиетата" и т.н.

"Филмът е продукция на Комисията по досиетата и е създаден с образователна цел - да запознава обществото и да популяризира нейната дейност в страната и в чужбина".

____________________

Филмът "Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност|Култура.БГ, 14.05.2019

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад