Корсет

Могат ли годинитe и тежестта на короната да сломят духа на Елизабет Австрийска....

Държава: Австрия, Люксембург, Германия, Франция
Година: 2022
Времетраене: 102 минути
Корсет
За продукцията

Историческа фикция

Режисьор: Мари Крьойцер
В ролите: Вики Крипс, Катарина Лоренц, Флориан Техмайсер, Жан Вернер и др.

СЮЖЕТ


В Коледната нощ на 1877 година Елизабет Австрийска, императрица на Австрия и кралица на Унгария, е навършила 40 години и усеща тежестта на короната и възрастта. Била е 16-годишна, когато се e омъжила за Франц Йозеф и оттогава животът им постоянно е обект на клюки. Преживяла е достатъчно грижи, интриги, церемонии и събития.

Сега дворецът и етикетът я отегчават, смущават я й промените в самата нея. Тя не намира себе си за така привлекателна, както в младостта си, косите й посивяват, фигурата й е друга. И дори и да не иска да се показва често, не отказва да се снима в "движеща картина",

Известната и обичана от мнозинството Сиси продължава да плува, да язди, да пуши цигари и да живее, както тя иска, въпреки забележките от някои членове в семейството.

Разговорите й с Франц Йозеф отдавна са протоколни, чувствата им не са интимни, но тя го уважава и разбира, а той винаги е загрижен за мнението и състоянието й, затова му е осигурила и любовница. Децата им са пораснали. Елизабет Австрийска както винаги се е погрижила за всичко и пътува до Англия, Бавария и Италия, за да търси себе си в спомени и романтика...

"Никой не обича всекиго".
"Всеки харесва това, което очаква от другите".
"Ние обичаме тези, които виждат в нас това, което им представяме, че сме". Сиси

ФИЛМ

"Корсет" е филмова фикция за период от живота на австрийската императрица Елизабет, за която и без това се носят множество легенди и клюки, от които безспорно остава това, че Сиси е била изключително красива, умна, смела, своенравна, силна и обичана, мъдра и без усилие - модерна, заради което е подбрана и съвременната музика в тази продукция (както и татуировките).


Почитта към Елизабет Австрийска се изразява във филми още от 1921 година, обикновено в копродукции на Германия и Австрия.

Изборът на актриса в ролята на Сиси винаги е бил труден, неслучаен и взискателен.

В "Корсет" актрисата Вики Крипс трябва да се справи с образ на високо ниво и почти успява. Творчеството във фикцията завършва с постсюжетен танц в стил "харе кришна" (като от филма "Коса"), който вероятно трябва да изрази волността и мъжката сила на императрицата не само с настроение и действия, но и с появили се на лицето й мустачки, които, случайно или не, но напомнят за ...визията на Кончита Вурст. Идеята може да се приеме за закачка, символ, подигравка или свобода на "въплъщението".

През 2021-2022 на Елизабет Австрийска са посветени филмираните истории в "Сиси", "Елизабет", "Императрицата", "Сиси и Аз" и... "Корсет".

От всички жени, снимали се в образа на Австрийската императрица, незабравима остава Роми Шнайдер.

Златна Романова

НАГРАДИ и НОМИНАЦИИ за "Корсет"
Награди "Диагонал" от Националните филмови награди на Австрия, Награди от Бавария и от Фестивала в Сан Себастиян (2021-2022)
Номинации от БАФТА, от Фестивали и критика в Гент, Лондон, Мюнхен, Палм Спрингс, Сараево (2021-2022)

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад