Космос

Какво се крие в една отдалечена къща за гости

Държава: Франция, Португалия
Година: 2015
Времетраене: 98 минути
Космос
За продукцията

Трагикомедия

По роман на Витолд Громбович
Режисьор: Анджей Жулавски
В ролите: Сабин Азема, Жан-Франсоа Балмер, Жоан Либеро, Жонтан Жьоне, виктория Гуера и др.

ФАБУЛА

Млад мъж се надява да напише роман и посещава с приятел френска къща за гости. Това, което откриват там, се оказва много по-голямо от роман - с ужасяващи загадки и странни обитатели.

ФИЛМЪТ

15 години след "Вярност" и дълга пауза, в която признава, че се е радвал на истински неща като самия живот, режисьорът Анджей Жулавски представя своя версия на "Космос" в адаптация по роман на Витолд Громбович. Стилът той определя като "сюрреализъм" или "романтизъм, докаран до точката на абсурда".

За кастинга режисьорът разкрива, че е открил Жонтан Жьоне във френския театър, но не в Париж, а в провинцията, където имало "много по-разнолики таланти от столичния хомогенен състав". Виктория Гуера е португалска актриса, открита от продуцента и избрана по препоръка на Джон Малкович. От старата школа са двама френски артисти - Жан-Франсоа Балмер, майстор на френския изказ, и съпругата на Ален Рене - прочутата Сабин Азема, която създава достатъчно колорит на екрана. Другите са португалски артисти. Целият състав се свежда до девет.

СЮЖЕТ


Витолд току-що се е провалил на изпитите по право, а Фукс е напуснал работа в парижка модна фирма. Двамата младежи се оттеглят за няколко дни от живота в семейна къща за гости, където ги очакват серия от поличби или ужаси - обесено врабче в гората, следи от таван в градината, една ужасна уста на слугинята и друга - перфектна, на млада жена, в която Витолд се влюбва.

За съжаление, "красивата уста" току-що се е омъжила за много уважаван архитект, но дали и тя е толкова уважавана. Странностите продължават. След третата бесилка, този път на котка, се очаква дали четвъртата ще бъде на човек...

Това, което се случва в тази къща за гости, е реална история или недописан роман в подвеждащата лудост на нищото...

Награди и номинации

Номинации за най-добър филм от Международното общество на киноманите, от Фестивали в Индия, Ларош сюр Йон, Мексико, Протугалия;

Награда за най-добър режисьор на Анджей Жулавски и номинация за филм от Фестивала в Локарно (2015-16)

АНДЖЕЙ ЖУЛОВСКИ
Анджей (или Андрей) Жуловски е роден в Лвов, Украйна, но се премества с баща си в Чехословакия и после в Полша; учи кино във Франция; бил е асистент на Анджей Вайда. Дебютира като режисьор с "Третата част на нощта" по роман на неговия баща - Мирослав Жуловски. Вторият му филм "Дяволът" (1972) е забранен в Полша и Жуловски заминава за Франция. След успешен френски дебют с "Най-важното нещо: Любовта" (1975) се връща в Полша, където снима "На Сребърната планета" (1988). Филмът отново е забранен, почти унищожен и възстановен от остатъци, е представен в секцията "Особен поглед" на Фестивала в Кан. Режисьорът се установява във Франция, но не завинаги. В цялото си творчество Анджей Жуловски остава популярен като враг на системата и на комерсиалното кино, предлагайки друг артистичен поглед към противоречивата действителност. Известен е и като ценител на талантливи и красиви актриси - Изабел Аджани, Софи Марсо, Роми Шнайдер. Бил е Председател на жури на Фестивалите в Краков, Москва, Кабург, Локарно.

"Космос" е последният му филм, преди да си отиде от този свят през 2016.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад