Крадецът на мотопеди

Надежди и измами без граници - и жертвите си приличат...

Държава: Великобритания
Година: 2020
Времетраене: 75 минути
Крадецът на мотопеди
За продукцията

Социална драма

Режисьор: Мат Чеймбърс
В ролите: Алек Сакареану, Анамария Маринка, Лусиан Мсамати и др.

ФИЛМЪТ

Режисьорски дебют на Мат Чеймбърс, "Крадецът на мотопеди" е представен като "Почетен реверанс към неорелизма на Виторио де Сика в "Крадци на велосипеди" (1948).

Италианският неореализъм в киното се появява в следвоенните години на Европа, когато бедността е голяма, надеждите ежедневно умират в действителността и борбата за живот продължава и в мирно време. Войната за оцеляване става вечна, защото врагът е все един и същ - Алчността в една страна или на цялата карта, няма значение.

СЮЖЕТ

Румънски мигрант, Айвар работи като разносвач на пици в Лондон. Има съпруга и две деца. Говори слабо английски, трудно се интегрира, почти не общува. Издръжката на семейството му зависи от неговата работа, а тя зависи от мотопеда на собственика Юсуф. Юсуф също не е англичанин, английският не е родният му език, но е работодател...

За нещастие, мотопедът на Айвар е откраднат - от колеги или хулигани, не е ясно. Проблемът е, че липсва и румънският мигрант не може да работи.

Шефът Юсуф не прави компромиси с персонала, само в сметките, затова и мотопедът не е застрахован, което означава, че полицията може, но няма да го търси, за да не се заинтересува от "законното съществуване" на самия Айвар.

Притиснат от обстоятелствата, за да запази жилището и прехраната на семейството си, честният работник Айвар е принуден да извърши кражба на... чужд мотопед.

....

*Картината на социална принуда в "Крадецът на мотопеди" не се различава от тази в "Нашият живот" - едната e в Англия, другата в Италия. В сюжета жертвите си приличат, а моралът е много рядък артефакт.

Златна Романова

"Нашият живот"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад