Красотата на природата: Полуостров Ширетоко

Никъде по света, освен в Япония...

Държава: Япония
Година: 2008
Времетраене: 15 минути
Гледайте по БНТ 2 на: 26.04.2024, 21:40
Красотата на природата: Полуостров Ширетоко
За продукцията
Всички епизоди

Документална поредица

"Красотата на природата" представя уникални природни чудеса из множеството острови на Япония.

Вулканичен е целият произход на Япония - архипелаг с четири големи острова - Хокайдо, Шикоку, Кюшу и Хоншу, които представляват 90 процента от територията на страната, в която влизат 6852 острова, 430 от които са необитаеми.

Полуостров Ширетоко

Полуостровът "На края на Земята"...

Полуостров Ширетоко е разположен в най-източната част на японския остров Хокайдо, заобиколен от Охотско море, което се свързва с Тихия океан. Мястото е и най-южната точка на Северното полукълбо, където се наблюдава феноменалния "снежен дрифт".
"Ширетоко" не е типично японско име. Произходът е на езика айну, който се говори от коренното население на Япония и Русия.
Много имена на Хокайдо са на този език, което ги прави трудни за японците, които не са от този остров.
На айну "Шир-еток" означава "Краят на Земята".

Запознатите споделят, че има нещо изключително на полуостров Ширетоко - в най-отдалечената точка на Източна Азия, което създава култура и опит на по-дълбоко ниво.

Почти цялата територия на Ширетоко попада в Национален природен парк, защитен от 2005 от ЮНЕСКО като екосистема с биоразнообразие от морски и горски видове - орка, морски орел, делфини, водни птици, в планината се наблюдават сърни, елени, лисици и най-редките кафяви мечки в Япония.


До природния резерват се стига само с кораб и трудно пеша - от края на април до края на октомври. Корабите плават от западния бряг при Уторо до нос Ширетоко Мисаки, като откриват гледка към скалите и водопадите, недостъпни за пешеходците.

Такива са водопадите Фурепе на запад, които извират от земята и няма река, която да води до тях; горещият Камиувакау, където във височина температурата на водата се покачва и на върха се оформя гореща пролетна баня, но заради опасност от падащи скали, разходката за туристи е позволена само до 140 метра. Друга красота е двойният водопад на близнаците Ошинкошин.


Особено впечатляващи са Петте езера, оформени от изригването на близката планина Йо, които олицетворяват Петте пръста на Бог.

В Ширетоко най-големият град на запад е Уторо, на входа на Националния парк. На изток най-големият град е Раусу - с развита рибна индустрия и множество морски деликатеси, тук единствено се наблюдава есен.


Свързва ги пътят през Прохода Ширетоко (Ширетоко Пас), който се издига на 740 метра надморска височина.

Атракция на полустрова в разгара на зимата е Снежният фестивал в Шари - с нощни илюминации, който се провежда от 2016г. вместо лазерното шоу "Фантазия", като променя чисто светлинното зрелище с повече познавателен интерес към природата.

Златна Романова

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад