Ку-Ку: Началото

Как се създава Феноменът "Ку-Ку"

Ку-Ку: Началото
За продукцията

Документален филм

Автор: Радомир Чолаков
Режисьори: Станислав Терзиев, Петър Данданов

Книга и филм отбелязват 26-годишнина от легендарната студентска програма "Ку-Ку".
Филмът е започнат още през 2001 година, книгата излиза през 2016.

На 26 ануари 2016 в клуб "Яйцето" в Софийския университет е представена книгата "Ние сме Ку-Ку", с която е отбелязана 26-годишнина от началото на едноименното предаване. Идеята за книгата и неин съставител е Георги Крумов.

Иначе авторите са над 40 - сценаристи, редактори, оператори, режисьори, монтажисти, репортери, актьори, реално целият екип - пред и зад камерата на Програмата. След четвърт век бившите студенти си спомнят и разказват за това как са попаднали в предаването, за вълненията си, за желанието и вярата, че могат да променят обществото...

Книгата е придружена и с филма "Ку-Ку: Началото", започнат още през 2001 година от сценариста Радомир Чолаков, с режисьори Станислав Терзиев и Петър Данданов.

Според Петър Курумбашев и Радомир Чолаков, "предаването "Ку-Ку" няма шанс да се повтори в днешната медийна обстановка". Лицата от легендарната студентска програма вече са поели по своя път, но когато са започвали, "никой не е бил в нечия отразена светлина или тази на миналото си". "Всички са били студенти и дебютанти, ентусиазирани, безкористни и в силна конкренция помежду си", вероятно, за да извадят максимума от идеите и таланта си през лудостите в действителността.

"Ку-Ку" няма емблематично "лице". Водещият е Кукла и това спасява екипа от личностна ревност и най-вече от политическите стрели и скрити амбиции. Авторът на куклата е Ангел Манов.

Първият отговорен редактор на предаването е Снежка Симеонова, абсолвентка по журналистика и стажант в екипа на "Всяка неделя" при Кеворк Кеворкян. След заминаването й за Америка, начело на редакторите е юрисът Радомир Чолаков. По-късно Петър Курумбашев става продуцент. През 1994 предаването е спряно. Следва продължение като "Каналето", но не е същото.

Режисьор на скандалното "Козлодуйско издание" на "Ку-Ку" е Нидал Алгафари, който "признава", че "са се уплашили да направят още по-скандално предаване - за купуването на изборите, с автентични реплики и двойници на известни политически фигури". Съпругата му Мадлен Алгафари помага в събирането на материали за книгата.

През следващите години всеки от свързаните някога с "Ку-Ку" се развива в своя област, но имената и лицата пак са популярни - режисьори, репортери, продуценти, тв водещи, актьори. Сред тях са Милен Цветков, Бойко Василев, Евтим Милошев, Горан Благоев, Димитър Цонев, Маринела Липчева, Нели Андреева, Нидал Алгафари,

Християн Ночев, Пламен Панев, Ивайло Палмов, Илиян Джевелеков, Светльо Докадинов, Камен Воденичаров, Слави Трифонов, Васил Василев-Зуека, Владислав Карамфилов-Влади Въргала, Август Попов, Мартина Вачкова, Стефан Рядков, Мая Бежанска, Камен Донев, Стефан Вълдобрев и др.

Филмът се опитва да покаже "механиката" на създаването на брой от предаването, т.е. на "случването на Феномена "Ку-Ку" и... това невинаги е толкова забавно. Архивът е богат с шокиращи и провокиращи въпроси, нелепости, инциденти и наистина страшни изненади като...

сигнала на сирена от ефира на Националната телевизия за избухването на АЕЦ "Козлодуй", вдигнал целия български народ на крак.

И други легитимни тестове като: "дали държавата Нубия е на картата или само в сериала "На всеки километър",

което ще проверят двама африкански студенти в анкета на живо пред Народното събрание"...

__________________

На тържественото честване и представяне на книгата за 26-годишната на "Ку-Ку" присъстват Жорж Ганчев, Александър Йорданов, Соломон Паси, Мая Манолова, Вяра Анкова, Юлиян Вучков и др.


Иcтopиятa нa eднa лeгeндa в eфиpa| БНТ, Дeнят зaпoчвa c Гeopги Любeнoв, 24.01.2016

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад