Кухнята на Монтерсино
"Глад за здраве" с италианската кухня на Лука Монтерсино
Кулинарна поредица
Лука Монтерсино е известен кулинарен майстор не само в Италия, откъдето популяризира традиционни и вече съвсем нови рецепти в сладкарството, и не само...
Роден в Торино през 1973 и признат за "вулкан от идеи и иновации в кухнята", Монтерсино е мастер шеф, консултант, лектор, директор от 2000 до 2004 на Висшия институт по кулинарно изкуство в Италия, телевизионна звезда, хранителен мениджър, автор на 18 книги със съвети и рецепти, водещ на първото он-лайн кулинарно училище.
През 2004 Лука Монтерсино основава своята лаборатория "Глад за здраве" в Алба, с концепция за здравословни десерти, която бързо се разпространява в Торино, Рим, Флоренция, Токио и Ню Йорк.
Монтерсино всъщност е почитател на безвредното хранене, обича да експериментира и дори е критикуван, когато в първата си сладкарница предлага десерти с алтернативни съставки, целта е избягване на неприятни реакции от алергии, в храносмилане и тонус.
Кулинарният майстор отчита голям хранителен прогрес в последните десетилетия и посочва, че през 2005 хората не правят разлика между ванилия и ванилов прах или не знаят, че реално пистачо няма. Промените продължават комплексно в цялата хранително-вкусова индустрия - хидрогенните мазнини са премахнати дори от големите компании, захарта е редуцирана, появява се широка гама от продукти с нов вкус и съдържание, променят се хранителните навици на хората.
След 11 години веган и вегетарианството стават все по-популярни, старите рецепти вече не водят до същия добър резултат, защото съставките, от които се приготвят, са други.
Монтерсино е убеден, че има връзка между здравословното хранене и иновациите.
Признава, че негова страст освен рецептите са технологиите и няма търпeние да ги приложи, за да проучи ефекта.
"Харесвам технологиите, те са една от моите страсти. Рецептите са се променили през годините, в които изучих не само различни съставки, но и технологии. Една от тях е Just Duet – Naboo and Neo".
Лука Монтерсино инсталира Just Duet в своята експериментална лаборатория и дава пример:
"Всяка рецепта може да бъде програмирана от фурната с интегрален панел - не е необходимо да помните и записвате рецепти, да мерите и проверявате. Освен това може да готвите в една фурна на различни нива, всяко от които с различни температура и влажност за съответното ястие".
Мастер шефът припомня, че готвенето също е бизнес и трябва да се търси повече ефективност със средства, които улесняват процеса, спестяват време и енeргия, подобряват хигиената.
От опит Монтерсино знае, че една от тай-тежките задачи в поддържането на ресторант е почистването. В края на смяната, когато всеки е уморен, предстои неприятната част с почистването. Затова кулинарят оценява автоматичното почистване на фурната като голямо предимство и очаква един ден да се появи и програма за самопочистване на цяла кухня.
За Лука Монтерсино е невъзможно да си креативен в готвенето, ако не си широко отворен за знания, не само в съставките на храната, но и в техниката и технологиите.
Мастер шеф Лука Монтерсино представя телевизионна програма "Греховете на гърлото" и създава "Академия Монтерсино" по Alice TV.
Основател e с Франческа Маджиоди на Icook (Ай-Кук) - он-лайн академия по готварство.
С Ромина Ибреша през 2020 откриват първото интерактивно уеб училище - Lucamontersino.com, където курсовете са достъпни за професионалисти и за любители.
Златна Романова
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News