Легенда за върха

Легенда за славата, обичта, честта и свободата в робски времена

Държава: България
Година: 1975
Времетраене: 54,16 минути
Гледайте по БНТ 2 на: 01.05.2024, 12:30
Легенда за върха
За продукцията

Драма

По "Легенда за върха" от Павел Спасов

Сценарий: Георги Стойчев
Режисьор: Орфей Цоков
Оператор: Георги Русинов
Композитор: Ангел Михайлов

В ролите: Антон Горчев, Ани Спасова, Георги Черкелов, Елена Стефанова, Димитър Панов, Джоко Росич, Богомил Атанасов, Никола Тодев, Никола Дачев, Лъчезар Стоянов, Михайл Михайлов, Кунка Баева и други

СЮЖЕТ

Ильо Страшника е хайдутин, който граби и турци, и българи. При един от обирите той е ранен. Спасява го Мария, която заедно с майка си се грижи за него. Между двамата млади се заражда силно чувство. На Илинден хайдутите слизат в селото. Всички, на които Ильо е помогнал, го посрещат с радост. Ильо и Мария се венчават по хайдушки.

За да залови бунтовника Ильо, Риза бег - управител на вилаета - затваря Мария в конака, измъчва я и отрязва красивата й дълга плитка. Ильо подпалва харема и освобождава жена си, а турчина обесва на плитката. За отмъщение поробителите измъчват цялото село. Майката на Мария умира от мъка и Джемал хан - помощник на управителя - заповядва тя да не бъде погребана. Но хайдутите не се подчиняват. На гробищата Ильо и турчинът влизат в единоборство и Джемал хан е убит. Идва нов паша, който решава да залови хайдутина с хитрост. Мария получава от Ильо заръка, каквото и да се случи, да не идва при тях. Но в желанието си да бъде с любимия, младата жена завежда заптиетата при четата. Ильо Войвода и хайдутите му са изправени пред Селим паша.

Възхитен от мъжеството и достойнството на българина, турчинът му предлага свободата. Но условието е жестоко - Ильо трябва да стигне най-високия връх на планината, обут в ботуши, пълни с разтопена смола. Младият мъж тръгва нагоре, хванал вярната Мария за ръка.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад