Лекарят

Операция за надежда в свят без Хармония

Държава: Франция
Година: 1979
Времетраене: 90 минути
Лекарят
За продукцията

Военна драма

Режисьор: Пиер Грание-Дефер

В ролите: Ален Делон, Вероник Жано, Бернар Льо Кок, Бернар Жиродо, Франсин Берже, Жан-Пиер Бакри и др.

ФАБУЛА
Опитен хирург заминава доброволец в една невидима война с много видими жертви. В неговото отчаяние се появява за кратко Хармония, като летен мираж в ужаса...

СЮЖЕТ

Юни, 1983. Прекрасно слънчево лято. Трета световна война още не е настъпила в Европа, но се върти по границите с Азия и Африка. Ранените, превозвани с хеликоптер от невидим, но близък фронт, пристигат в тежко състояние и лекарят Де(с)пре прави всичко възможно да им помогне. Тяхното спасение е неговото облекчение от собствените му травми.

40-годишният Жан-Пиер Де(с)пре е прочут хирург в Париж, но се оттегля. Той е опустошен, отегчен и уморен. Съпругата му го е напуснала преди месец, сестра му е досадна, обществото - също, затова Жан-Пиер е избрал да бъде сам като доброволец в тила на войната - той е хирургът в модерна мобилна болница в изолирано планинско селце, някъде в сърцето на Европа. Де(с)пре изглежда безчувствен, но e отговорен, ръководи спешен екип, има желязна ръка и нищо не може да го разклати и изненада.

Докато не се появява 20-годишната медицинска сестра Хармони(я). Тя е естествена, красива и може би "неразумна", защото вярва в бъдещето на човечеството. Точно обратното на всичко, което Де(с)пре е видял досега. Той я иронизира. Двамата се конфронтират и така се опознават, после се приближават един към друг. Необщителният хирург не би си позволил романтика, но излиза с Хармони(я) на разходка с чувства и точно тогава я губи. У Де(с)пре остава да живее Надеждата, абстрактно ...

ФИЛМЪТ


Филмът "Лекарят" е по романа "Хармония сред ужасите на войната" на Жан Фрьостие, издаден през 1973. Жан Фрьостие или Жан Пиер Тьорле е френски писател и литературен критик, завършил медицина, работил в болницата в Бордо и като военен лекар в Париж. На името на Жан Фрьостие се връчва Годишна награда за литература във Франция.

Историята в романа и на екрана е болезнена и символична, проведена "хирургично" като историческа и душевна операция.


В ролята на "Лекарят" е Ален Делон, който изисква сам да избере актрисата, с която ще си партнира. След разни намерения, отпаднали поради неразбиране, накрая е избрана телевизионната актриса Вероник Жано, която влиза в първата си главна роля на голям екран.


Филмът е заснет с подкрепата на Френската армия, предоставила прототипи, материали и техника извън употреба, както и болница, линейка, хеликоптери.


В епизодите участват обитатели от местата на снимките - от Малмезон, от Военните лагери в Сисон и Мурмелон, от Фонтене Сен Пер, от Души в Лоаре, където живее Делон, от Студиото "Булон-Биянкур".

Ален Делон е служил четири години във Военноморските сили, участвал е във войната в Индокитай, почти година е бил в затвор.

Сюжетът в романа и филма "Лекарят" е метафора, не само с имената на героите.
Посланието е силен вик срещу ужаса в целия свят.
Музиката е на Филип Сард.

Златна Романова

НОМИНАЦИЯ
Номинация "Сезар" за поддържаща роля на Бернар Жиродо от Френските филмови награди (1980)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад