Българската скулптура

Атанас Божков представя българското изкуство у нас и по света

Държава: България
Година: 2006
Времетраене: 29 минути
Българската скулптура
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Атанас Божков
Режисьор: Гергана Иванова
Оператор: Добролюб Илиев
Продуцент: БНТ

"Българската скулптура" е един от филмите на проф. Александър Божков в телевизионна поредица, представяща българско изобразително изкуство- живопис, скулптура, графика, иконопис.
Не по-малко ценна от темите в изкуството е многостранната дейност на самия Атанас Божков - извън границите на традиционното научно познание.

АТАНАС БОЖКОВ
Художник, изкуствовед, професор Атанас Божков очертава особено трайна и мащабна следа за изучаване и популяризиране на българската култура в страната и по света.

Атанас Димитров Божков е роден в пазарджишкото село Исперихово. Завършил е "Живопис" при проф. Панайот Панайотов в Художествената академия през 1953 и продължава в Московския държавен университет, където през 1961 защитава дисертация "Историческата и баталната живопис в България". Получава научна степен по изкуствознание и през 1970 става професор.

Изкуствоведът Атанас Божков е един от основателите и ръководителите на катедра "История и теория на изкуството" в Националната художествена академия. Преподавал е и в Българската консерватория и в Софийския университет. Чел е лекции и в Римския университет.
Бил е директор на НХГ, зам. председател на Комитета за култура, съветник в Българското посолство в Рим и Генерален консул в република Сан Марино. Член на секция "Критика" на СБХ от 1953 година.

Атанас Божков е първият български историк, на когото е присъдена научната степен "Доктор на изкуствознанието". Интересува се от Средновековно и Съвременно изобразително изкуство. Издава множество студии, статии и рецензии и над 30 книги - "Тревненска живописна школа", "Българската историческа живопис", "Художественото наследство на манастира "Зограф", "Българската икона", "Борис Христов", "Търновска средновековна художествена школа", "Българско изобразително изкуство", "Човекът и изкуството", "Изображенията на Св. Св. Кирил и Методий през вековете“, "Български приноси в европейската цивилизация" и др., превеждани и отпечатвани в Германия, Швейцария, Япония, Англия.

Извън научната дейност, Атанас Божков практически участва в експертизи на експонати в български музеи и в частни колекции в Италия, Испания и в Манастира в Атон. Под неговото ръководство са изградени специализирани музеи за икони в Криптата на Храм-паметника "Св. Александър Невски"- София, в Трявна и в Банско.

Атанас Божков е водещ на телевизионни поредици "Българско изобразително изкуство", "Българската скулптура", "Български приноси в световната култура", "Българските манастири в историята и в изкуството" и на радиопредавания "Изкуството и човекът", "Музеите на Ватикана", "Шедьоврите на галерия Уфици" и др.

Като дипломат в Италия и Сан Марино е инициатор за поставянето на пано срещу гроба на Свети Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" в Рим, за откриването на гроба на Петър Парчевич с мемориален релеф в църквата "Сан Андрея деле Фрате", както и на скулптурната композиция "Св. Св. Кирил и Методий" в двора на Българското посолство.

С посредничеството на Атанас Божков е осъществено и дарението от Франка и Борис Христови – вилата им в Рим да бъде превърната в Българска академия за изкуство и култура.
Съществен е приносът му за издирване на картини на големия български живописец Борис Георгиев, живял в Италия, и за тяхното връщане в България, а също и за съхраняване на музикалното наследство на Борис Христов.

Богат и ценен личен фонд Атанас Божков дарява на Държавен архив – Пазарджик, каквато е и последната му воля.

За поколенията и мястото на българската история и духовност Атанас Божков призовава:

"Ако ние не пием от чистите извори на нашето минало, Европа винаги ще ни възприема като просяци на континента”.

Да си спомним за проф. д-р Атанас Божков| Държавен архив – Пазарджик

Атанас Божков| Съюз на българските художници

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад