Място във времето

Как е създаден Паметник на Републиката в София, който оцелява само 10 дни...

Държава: България
Година: 1986
Времетраене: 27 минути
Място във времето
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Константин Занков
Режисьор: Костадин Бонев
Оператор: Константин Занков
Продуцент: БНТ, СТФ "Екран"

Документалният филм "Място във времето" припомня историята за създаването на Статуя на Републиката в София след проведен през 1946г. Референдум.

Статуята е планирана за площад "9 септември" (площад "Батенберг") срещу Царския дворец. Представени са трима автори на проекта, за който е обявен конкурс. Одобрен е проектът на Занков-Тодоров, към който е поканен да се присъедини Радославов.

За събитията от това време разказва съпругата на Радославов, един от синовете на Занков, медицинската сестра Елена Стоилова, която е избрана за модел на тялото на статуята. Включено е изявление и на актрисата Катя Зехирева, избрана за модел на главата.

Паметникът се изработва в ателието на Тодоров на ул."Раковска" 125.
Архивът представя картина от разчистването на площада през 1946 година за монтирането на скулптурата. 10 дни след откриването започва разбиване на "Статуята на Републиката" с чукове и трактори...

Регионален исторически музей - София


Експонат на Статуята на републиката е представен в Регионален исторически музей - София, през Временна изложба на "Манифестиращата идеология 1944 – 1989". Там се пояснява, че:

"Срещу Царския дворец през 1946г. е поставена Статуята на Републиката във връзка с Референдума за обявяването на България за Народна република. Фигурата е върху постамент със сцени от Партизанското движение. След решението на нейно място да се построи Мавзолеят на Георги Димитров, статуята е разрушена".

Скулптура на Републиката, гипс, автор Стою Тодоров| FB-Регионален исторически музей - София

Царският дворец |Стара София

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад