Любовникът

Френски колониален романс в Индокитай

Държава: Франция, Великобритания, Виетнам
Година: 1992
Времетраене: 110 минути
Любовникът
За продукцията

Драма

По едноименния роман на Маргьорит Дюрас
Режисьор: Жан-Жак Ано
В ролите: Джейн Марч, Тони Люн, Мелвил Пупо, Арно Джованети и др.

През 1929 в Кошиншин (Френски Индокитай) , френска девойка започва забранен романс с богат млад китаец...


Филмът "Любовникът" е полубиографичен, по най-популярния роман на писателката Маргьорит Дюрас, спечелил Литературната награда "Гонкур" през 1984.

СЮЖЕТ

Началото на ХХ век във френски Южен Виетнам. Момиче от френско семейство, с финансови трудности, се запознава с
богат китайски наследник.

Срещат се навън, докато тя пътува през града и той предлага луксозният му автомобил, с шофьор, да я откара. Това е началото на искрата, която ще разпали страстите не само между тях. Той е 32-годишен, Тя е на 15. Той е жълт, Тя е бяла. Той я обича, Тя твърди обратното.

Връзката им скандализира колониалното общество. Родителите на Китаеца го женят за китайка, момичето заминава за Франция...

____________________________________________________

МАРГЬОРИТ ДЮРАС

Маргьорит Дюрас е родена като Маргьорит Донадийо, на 4 април 1914, в Хошимин (или Сайгон), най-големият град във Френски Индокитай /Кошиншин/, сега Южен Виетнам. Родителите й са френски учители, които се срещат там. По финансови причини се местят в Камбоджа, но едно сезонно наводнение отнася цялото им имущество, умира майка й. Маргьорит се връща в Париж и завършва "Право".
През Втората световна война работи в Администрацията на Правителството на Виши, участва във Френската съпротива и дори има версия, че спасява бъдещия президент Франсоа Митеран, с когото остават приятели докрай. Съпругът й Робер Антелм е сред малцината оживели от Бухенвалд. Маргьорит му помага да се възстанови, но след това се разделят.


След публикуването на първия й роман, писателката се подписва като Дюрас, по името на града, в който е бил роден баща й.
Маргьорит Дюрас е автор на романи, пиеси, есета, над 30. Някой от произведенията й са филмирани като "Хирошима, моя любов", номиниран за оригинален сценарий от Американската филмова академия. От романите й най-популярен е "Любовникът", който описва нейната младежка афера с богат китайски виетнамец. Съзряването и сексуалността са постоянни теми във всичките й творби, като в сюжета най-често двойката герои са без имена, просто Тя и Той, и разказът се води от автора, а в екранизациите - с глас зад кадър.


Любимият сътрудник на Маргьорит Дюрас е Делфин Сейриг - ливанска швейцарка, която тя признава за: "най-великата актриса на Франция и вероятно в целия свят".
Почитател на романите на Дюрас е режисьорът Джоузеф Лоузи, който не успява да я филмира, но го правят други - Тони Ричардсън, Жюл Дасен, и самата Дюрас с "Разруха, каза ТЯ".


След разноборазни интимни връзки и дългогодишна борба с алкохола и успокоителните, Маргьорит Дюрас умира на 3 март 1996 .

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад