Людмила Чешмеджиева в „Живот човешки“

Царицата на Музикалния театър

Държава: България
Година: 1996
Времетраене: 35 минути
Людмила Чешмеджиева в „Живот човешки“
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Светлана Пейчева
Оператор: Борсилав Илиев
Продуцент: БНТ, "Музика"

През откъси от "Призраци в театъра" на Александър Кьонингсмарк, музикалната актриса Людмила Чешмеджиева разкрива моменти от живота си на сцената, на екрана и зад завесата.

Людмила Чешмеджиева е родена на 12 юни 1941 в с. Марино, Димитровградско. Още в гимназията пее в хора на училището, играе балет и художествена гимнастика, изучава художествено слово. Кандидатства в Музикалната академия в София и е приета на първо място.

Завършва пеене при Христо Бръмбаров през 1962 и след това майсторски клас. Светозар Донев я кани в Музикалния театър, в оперетата "Момичето, което обичах", където веднага е избрана за артист-солист през 1963.

Людмила Чешмеджиева изпълнява над 70 централни роли на сцената на Държавния музикален театър - "Царицата на чардаша", "Една нощ във Венеция","Теменужката от Монмартър", "Магьосникът от Оз", "Хелоу, Доли" и много други. Актрисата се снима и в киното - "А бяхме млади", "Деца играят вън", "Войната на таралежите", "Крадецът на праскови", "Баш майсторът на море", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"...

Златен фонд на БНТ: 77 години от рождението на Людмила Чешмеджиева

Павел Поппандов и Людмила Чешмеджиева в "БНТ на 60"| БНТ, 21.10.2019