Малката Москва

Докъде стига идеологическият абсурд в политическата война

Държава: Полша
Година: 2008
Времетраене: 114 минути
Малката Москва
За продукцията

Драма

Режисьор: Валдемар Кшистек
В ролите: Светлана Ходченкова, Леслав Зурек, Дмитрий Улянов, Алексей Горбунов и др.

ИСТОРИЯ и ФАБУЛА

След края на Втората световна война започва Студената война. В отговор на мирния военен съюз в НАТО (1949) на Запад се сфрмира мирният военен съюз във Варшавския договор (1955) на Изток.

В Полша, в град Легница, е разположен голям гарнизон на СССР - тук изпратените съветски военни и техните семейства са почти половината от жителите на града. Именно тогава наричат Легница - "Малката Москва".

Филмът "Малката Москва" разказва историята на една любов във времена, когато дори интимният живот е подчинен на политиката.

СЮЖЕТ

60-те години на ХХ век, Студената война. СССР поддържа военни бази и зад граница (както и САЩ),. В Полша е разположен най-големият от съветските гарнизони на запад. През 1967 година в полския град Легница разквартируваните съветските военни и техните семейства живеят заедно с местните поляци и изглежда не водят война. Там е разпределен и руският пилот Юри. Неговата красива съпруга Вера Светлова знае полски език и е силно привлечена от полската музика и поезия.

На един съвместен Полско-руски песенен конкурс Вера среща полския офицер и музикант Михал, в когото се влюбва. Връзката им не остава скрита. Вера забременява, но не от съпруга си. Съветските власти взимат мерки. Любовта е безсилна, трагедията - неизбежна....

ФИЛМЪТ


Чрез поетичната хроника на една трагична любов режисьорът Валдемар Кшистек предлага друг хуманен поглед към историята на две нации - без политически нюанси, само онова, което ги обединява и различава като хора с чувства и желания. За съжаление, в безсмислените идеологически войни за човешкия живот сякаш няма избор извън политиката..

"Малката Москва" е не просто мелодрама, а сериозен опит за осмислянето на идеологическия абсурд и на полско-руската вражда". Валдемар Кшистек

НАГРАДИ
Награда за най-добра актриса на Светлана Ходченкова и Награда "Златен лъв" за режисьора Валдемар Кшистек от Фестивала на Полското кино в Гдиня (2008)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад