Малкият остров

Никой не говори. Всеки крие нещо. Кого пази мълчанието ...

Държава: Испания
Година: 2014
Времетраене: 100 минути
Малкият остров
За продукцията

Трилър

Режисьор: Алберто Родригес
В ролите: Нереа Барос, Аделфа Калво, Хесус Кароса и др.

"Малкият остров" е комплексен трилър за страха и зависимостта от скритата действителност, не само в Испания. Сюжетът разкрива сложна игра на тайни между бедни, зависими от престъпността на богатите и свързани в порочен кръг, с продължение от миналото и с постоянни жертви на всевластието и безнаказаността...

1980 година. В малко градче в Анадалусия, близо до блатния резерват Доняна, две момичета изчезват.

Благодарение на познанствата си, бащата на едното от тях успява да предизвика разследване. Пристигат детективи от Мадрид, за да търсят красивиците, ако са живи или убиеца им, ако не са...

Разследващите са Педро Суарес и Хуан Роблес.

Педро е млад, внимателен и амбициозен. Той търси път за демократични промени в Испания след смъртта на Франко през 1975. Хуан Роблес е ветеран, забавен и експедитивен, бивш кадър от въоръжената полиция на диктатора, разпусната през 1978.

Двамата трябва да работят заедно на място, където съвсем не са добре дошли и срещите им го доказват една след друга.

Селото е затворена общност с разни престъпления и връзки, които им осигуряват препитанието и никой не иска да говори, за да не остане без хляб.

Върти се търговия с хероин, ръководена от хора в сянка и с власт. Освен двете момичета е имало и други жертви, които никога не са разследвани.

Всички те са посещавали отдалечена ловна хижа със странни порядки и гости. Ситуацията изглежда нерешима най-вече заради изгодата на замесените. От столицата пристига и журналист, който трябва да пише за случая.

Той разкрива още една тайна - от миналото на полицай Роблес. Въпреки несходството им Суарес и Роблес са принудени да си сътрудничат за решаването на случая. Убиецът е намерен. Следователят Педро е награден с ново назначение. Фотоси показват, че Хуан е бил жесток екзекутор - "Гарвана, " от отрядите на Франко. Истинското разкритие е, че диктатурата не е свършила, хунтата си е осигурила удобни места в "свободата" и още действа със старите номера, в сянката на мълчанието.

*Златна Романова