Матилда

Последният руски престолонаследник пред дилема - любовта или тронът

Държава: Русия
Година: 2017
Времетраене: 120 минути
Матилда
За продукцията

Романтична историческа драма

Режисьор: Алексей Учител
В ролите: Михалина Олшанска, Ларс Айдингер, Сергей Гармаш и др.

Сред смайващите естествени декори на Санкт Петербург се разиграва истинска любовна история, превърнала се в легенда.
В залеза на Руската империя, принц Николай ІІ Романов се влюбва в прима балерината Матилда Кшесинская, която е била любима на не един руски граф...

"Матилда" е богатата суперпродукция с рекорди - от 17 тона платове са ушите над 5000 костюма.

Декорите са забележителни - на автентични места - в Мариински театър, в Екатерининския дворец, в именията на Юсупов и Елагин. Допълнително са построени катедрала, императорски влак, карети, дворец над реката.


За главната роля била обсъждана Кира Найтли, но накрая е избрана Михалина Олшанска. Името на балерината, която я дублира в танците, остава тайна до края на снимките. За сценария кандидатстват над 10 автора, включително американец и французин, но накрая сценарист е Александър Терехов, спечелил Наградата за Книга на годината и Национален бестселър.

Историята е романтична и действителна. Той е 22-годишен принц, тя е 18-годишна балерина. Срещат се през 1890. Коронацията на Николай ІІ със съпругата му Александра Фьодоровна е през 1896.

Николай ІІ Романов е наследник на руския трон, последният руски император. Матилда Кшесинска е прима балерина на световноизвестния Мариински театър.

Двамата имат краткотрайна афера, която прераства в страстна любов, посрещната от императорския двор с категорично неодобрение. Когато император Александър III умира, синът му осъзнава, че свободата да обича когото иска е приключила.

Траурът още не е отминал, когато вдовицата на императора урежда брака на цар Николай II с принцеса Аликс фон Хесен-Дармщад. Николай Романов трябва да избере - трона или любовта...

Номинации "Златен орел" за сценография, грим и костюми от Наградите на Руската филмова академия /2018/
Номинация за най-добър филм от Фестивала в Хамбург /2017/

Награди "НИКА" за сценография и костюми от Националните филмови награди на Русия /2018/
Номинации "Златен слон" за сценография, костюми и поддържаща роля на Ингеборга Дапкунайте от Наградите на Руската филмова критика /2017/