Мексико отблизо

Ритуали, религии, традиции и наследство в Мексико

Държава: САЩ
Година: 2006-2008
Времетраене: 43 минути
Мексико отблизо
За продукцията

Документална поредица

Епизод от порeдицата "Атлас" на канал Дискавъри"
"Атлас" е документална поредица в три сезона на тематичен канал "Дискавъри".
Всеки епизод е посветен на страна от глобуса, разкривайки с впечатляваща визия нейните географски особености, култура, социални и природни феномени. Началото на "Атлас" започва с "Китай отблизо" на 1 октомври 2006 и продължава с Италия, Бразилия, Австралия, Мексико, Южна Африка, Индия, Япония, Русия, Франция, Египет. Амбицията е да бъдат представени 30 държави, понякога и с участието на известни личности, свързани със страната - Ръсел Кроу, Мира Наир, Изабела Роселини, Ерик Томпсън, Кандис Берген, Себастиан Фелдман, Едуард Джеймс Олмос и др.

Мексико отблизо

В плен на ритуали, религии и традиции, Мексико се ражда от стара империя, с втори живот след революция.

Днес е страната с най-многобройното испаноезично население. Тук е най-голямата Католическа църква от Новия свят, с 90 процента мексиканци-католици. Особена почит се отдава на ритуалите за Деня на мъртвите /Задушница/ и спектаклите за Девата от Гуаделупа.

В сърцето на страната има още от коренните жители на тази земя, с наследството на маите.

Столицата Мексико се нарежда след Токио с 20-милионното си население. Героите в епизода са млада катерачка, маскиран боец и магьосница с артист за медиум. Разказът се води със специалното участие на Едуард Джеймс Олмос и Себастиан Фелдман.

*zr