Мелодия за чук и цигулка

Историята на Сашо Сладура. Истината още се търси...

Държава: България
Година: 1991
Времетраене: 42 минути
Мелодия за чук и цигулка
За продукцията

Документален филм

Сценарист и режисьор: Огнян Логофетов
Оператор: Огнян Логофетов
Музика: Ценко Минкин
С участието на актьорите Кирил Варийски и Богомил Гудев

Филмът разказва за трагичната съдба на музиканта Александър Николов - Сашо Сладура, затворен в лагер през 60-те години на ХХ век.

Сашо Сладура е роден в Плевен, с майка - чехкиня, дядо - швед или норвежец, и баща - български инженер или строител, свързан с изграждането на паркове (Борисовата градина в София, Кайлъка в Плевен и Симеоновата градина в Пловдив). Младежът Александър завършил Френската гимназия в Пловдив, бил е студент в Консерваторията в Прага и цигулар в софийското джаз трио "Овчаров", когато джазът вече навлизал и в България. Бохемският начин на живот, джазът като неприемлив за политическата конюнктура и най-вече вицовете и анекдотите за фукнкционерите превърнали Сладура в жертва на системата. Музикантът бил изпратен в Лагер в Ловеч или в Белене. След 11 дни в такава световно уредена обител, 44-годишният Александър Николов издъхнал или изчезнал като мнозина други в съмнителните архиви.

В двора на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив е издигнат Паметник на Сашо Сладура - любимо или спорно място за посетители, според цветовете и промените в историята.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад